СУБОТА, 30. 1. 2021 - 11:19

Извор: РТРС

Академику Бећковићу уручена Светосавска повеља СПКД "Просвјета"

Светосавска повеља Српског просветног и културног друштва "Просвјета" из Београда данас је уручена академику Матији Бећковићу. Он је један од највећих српских песника, аутор антологијских књига поезије и незаборавних беседа, редовни члан Српске академије наука и уметности, члан Крунског савета, добитник многих књижевних и републичких награда и носилац више одликовања попут Ордена Белог орла краљевског дома Карађорђевића, као и Ордена Светог Саве II степена који му је, у име Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве, 2010. године доделио блаженопочивши Митрополит Амфилохије.

Слово љубве

Како је известила РТРС, повељу лауреату уручио је председник београдског СПКД "Просвјета" Милимир Мучибабић, истакавши да се Бећковићева поезија у овим превирућим временима јавља као охрабрење и путоказ.

- У његовој речи и стиху у чудесној хармонији обитавају онтологија и гносеологија, етика и естетика - рекао је Мучибабић. Он је подсетио да је Бећковић од шездесетих година прошлог века у центру пажње књижевне јавности, те да се сврстава у ред водећих личности српског књижевног живота и српске културе. - Највећи је живи српски песник. Код њега се може применити она Андрићева - "песнику и његовом делу време не може ништа" -  рекао је Мучибабић.

Захваливши за признање, Бећковић је рекао да га је СПКД "Просвјета" пречастило када га је, како је навео, поред толико заслужнијих, придружило досадашњим добитницима Светосавске повеље. Он је рекао и да је та повеља највише признање које додељује славно српско просветно и културно друштво, стоји у извештају РТРС.

Повезане вести

Вести