УТОРАК, 29. 1. 2019 - 10:45

Извор: pravoslavie.ru

,,Сви за Космет“

За малишане на Косову и Метохији обезбедили више од 5000 поклон пакетића

pravoslavie.ru
"Сви за Космет"

Независна асоцијација студената ,, Сви за Космет“ успешно је завршила први део своје велике акције поделе новогодишњих пакетића деци у српским срединама на Косову и Метохији. Први део акције је обухватио поделу пакетића у данима око Српске Нове године, а други део акције ће бити спроведен у данима око Савиндана. Волонтери организације ,,Сви за Космет“ предвођени Зораном Ћирићем из Београда, стигли су до многих места на Косову и Метохији. Првог дана су пакетићима обрадовали малишане Племетине, Бадовца, Прилужја, Бостана, Прековца, Зебинца, Манишинца, Извора, Јасеновика, Макреша, Бабиног моста, Милошева, Црквене водице, Јањине воде, Граца, Брњице, Девет Југовића и Дома за децу ометену у развоју у Грачаници. Другог дана пакетићи су  подељени деци из Клине, Видања, Дрсника, Беркова, Руднице, Будисаваца, Гораждевца, Љевоше, Белог поља, Брестовика, Ораховца и Велике Хоче. Трећег дана су заједно са организацијом ,, Млади за Космет“ из Црне Горе, поделили пакетиће по гњиланском и витинском крају. Пакетиће су добила деца из Гњилана, Страже, Шилова, Коретишта, Кметовца, Кусца, Станишора, Понеша, Паралова, Пасјана, Партеша, Цернице, Будриге, Витине, Клокота, Могиле, Грнчара, Бинача, Врбовца и Грмовика. И последњег дана   пакетићима су обрадовали децу на Шар планини у местима: Штрпце, Севце, Јажинце, Врбештица, Брезовица, Готовуша, Горња Битиња, Поповце, Вича, Сушиће, Доња Битиња и Рабовце.

НАС ,, Сви за Космет“ постоји већ десет година, а ово је четврта година од како раде акцију пакетића за децу. Ово је једна од најуспешнијих акција, јер су сакупили донацијама преко милион и по динара. У акцију су укључени донатори из региона, 27 градова и четири државе и обезбеђено је 5100 пакетића, што је више него дупло од припремљених пакетића у исто време прошле године. То је условило и укључење више места у којима су пакетићи подељени.

По речима Зорана Ћирића из Београда, велику помоћ и подршку у спровођењу акције на терену њиховој организацији, али и осталим хуманитарним организацијама, пружа Епархија рашко – призренска.

-Ми све радимо са благословом и у сарадњи са Српском православном црквом, Рашко-призренском епархијом и у сарадњи са свештеницима, паросима места где делимо пакетиће. Веома нам је значајна сарадња са ХО,, Мајка девет Југовића“ и манастиром Високи Дечани. Једна од нама значајнијих сарадњи је са Верским добротворним старатељством Српске Православне цркве (ВДС СПЦ), који су овом приликом преко нас послали 300 пакетића на Косово и Метохију, од којих је за Ораховац намењено 70, а остале смо поделили по другим местима. Имамо добру сарадњу са још десетак организација које деле пакетиће на Косову и Метохији, па се договарамо где ће ко да иде, како би свако дете на КиМ добило бар један пакетић- рекао је Зоран Ћирић и наставио:

-Подела пакетића и сусрет са децом је за нас велика радост. Деца знају да се радују, смеју се, друже. Ових дана је падао снег без престанка и за нас одрасле направио снежне проблеме, а за децу је то била велика радост. Видео сам невероватну срећу и осмех монахиња у манастиру Будисавци, када су виделе како је изгледало грудвање наше са децом и цела та игра. Све је некако било на радост, на љубав.

Десет година традиционалних поклоничких путовања на Косово и Метохију са НАС ,,Сви за Космет“

Организација ,, Сви за Космет“ је већ десет година присутна на КиМ са поклоничким путовањима.

-Са нама на поклоничка путовања по Косову и Метохији долазе људи из целе Србије, а и шире, и ко једном дође, види и упозна ове људе и светиње, обавезно се враћа и са собом води и своје пријатеље који нису долазили-прича Зоран Ћирић. Тако се круг људи који путују са нама и подржавају наше хуманитарне акције све више шири. Људи воле да дођу на КиМ јер оно што је невероватно, што код народа, што код црквеног клира, да се приликом доласка осети нека невероватна љубав. На нама је да посетимо наш народ који живи у јужној српској покрајини, да помогнемо колико можемо и да се помолимо Богу да ово једног дана буде решено и да наш народ на КиМ крене да живи боље.

Као што и сам назив организације говори, њен првенствени циљ је да удружује људе и да помаже народу на Косову и Метохији, и да донације које у току целе године стижу на адресу организације буду усмерене на Косово и Метохију. Међутим, по речима Зорана Ћирића, спорадично се дешава да организација учествује и у неким другим акцијама, нпр. када неком оболелом детету хитно требају велике паре за лечење у иностранству, или када неки ветеран са рата западне у финансијску и здравствену кризу, а мора уз то да издржава четворо и више деце и сл.

-Приликом ове посете смо, у сарадњи са народном кухињом, помогли једној породици да се изгради купатило. Баш смо јуче видели протиницу Светлану Стевић у Грачаници која нам је казала да је купатило готово и као и сваки пут Светлана и њени људи пошаљу извештај, пошаљу рачуне да можемо и нашим донаторима да покажемо шта смо и на који начин урадили заједно. Такође смо помогли и једној породици на северу КиМ коју је задесио пожар, куповином фрижидера и шпорета, док је народна кухиња купила неке друге делове намештаја- прича Ћирић.   

-Ја сам за ових десет година, кроз ова путовања на КиМ научио да је најбитније од свега да се овде што чешће долази, да се што више људи посети, да се посете и она села за које нико није ни чуо. И оно што сваки пут може да се види и осети да се људи радују дружењу, посети. У многим срединама,,енклавама“ нема активности и свака посета за наш народ тамо је велика радост, разонода, љубав, лепо дружење. Људи се овде рађају, живе своје животе, сем што имају у односу на друге људе тај безбедоносни аспект мало другачији, али људи живе нормално по кућама, и може се до њих доћи. Наравно увек ту буде неких искушења. Готово пред свако наше путовање у медијима се појаве неке вести те ово се дешава на прелазу, ово се десило овом или оном... Мени искуство говори да ће да испадне добро увек и ми увек кренемо и увек дођемо и увек прођемо без проблема.

Зоран је и преко нашег листа упутио позив да се људи прикључе њиховој организацији и да крену са њима на поклоничко путовање:

-Немојте да имате бојазан да дођете на КиМ, и видећете кад једном ступите на ове просторе у наше светиње промениће вам се живот и пожелећете да дођете опет и опет. Са већином наших поклоника је тако. И верујте једино тако можемо да искажемо захвалност нашим сународницима Србима са КиМ, што су овде, јер да њих овде нема, не би ни ми имали где да дођемо и не би могли КиМ да сматрамо оваквим местом.

-А друга ствар-додаје Зоран Ћирић-, ја то волим људима да кажем, ми смо привилеговани, што нам Господ допушта да корачамо овом земљом малтене сваких месец дана. Много Срба жели да дође на КиМ, и много Руса жели да посети КиМ, чули су за КиМ, за ово страдање, за овај проблем, за ово распеће народа које се поистоветило на неки начин са Христовим распећем. Ето, дођите да заједно уживамо у тој привилегији, да нас веже баш КиМ. И кад ми имамо искушења гледамо да их оставимо на страни, како ми је отац Стефан из Зочишта једном рекао ,,Бог је уз храбре“. Тако да не треба размишљати, треба веровати и ићи.

Оливера Радић

Повезане вести

Вести