СУБОТА, 24. 6. 2023 - 18:44

Извор: Епархија рашко-призренска

Саопштење Епархије рашко-призренске

 

С обзиром на веома тешку ситуацију на Косову и Метохији, где наш народ тренутно живи у безбедоносној неизвесности и потпуном осећају одсуства основих права и слобода, а посебно након најновије серије хапшења и злостављања ухапшених Срба, као надлежни архијереј, са пуном пастирском одговорношћу донели смо следећу одлуку:

Епархија рашко-призренска

Видовдански парастос, који се низ година традиционално одржава пред спомеником косовским јунацима на Газиместану, ове године ће бити одржан у манастиру Грачаница, након Свете Литургије 28. јуна. Сматрамо да оваква одлука је једино одговоено решење у ситуацији у којој, ми и српски народ у целини, немамо елементарног поверења да тренутно безбедност и нормалне услове за одржавање парастоса на Газиместану може да обезбеди косовска полиција.

Епархија рашко-призренска ће од КФОР-а затражити додатну заштиту у току овогодишње прославе. Истичемо да је  ово први пут, од завршетка оружаног сукоба на Косову и Метохији 1999. године, да се доноси оваква одлука, што само показује садашњу озбиљност ситуације, али и потпуно наше неповерење  у постојеће институције у Приштини, које су, на жалост,  међуетничке односе на Косову и Метохији довеле на најнижи ниво у последње 24 године.

Кабинет Епископа рашко-призренског

Повезане вести

Вести