ПЕТАК, 19. 4. 2024 - 21:14

Извор: ТВ ХРАМ

САВЕТНИЦИ КРУНЕ ПОЗДРАВЉАЈУ ВЕОМА ЗНАЧАЈНE ОДЛУКE ПРЕСТОЛОНАСЛЕДНИКА

На састанку Саветодавних тела Круне одржаном 18. априла 2024. године у Краљевском двору у Београду, чланови Крунског већа и Крунског савета одали су признање и срдачно поздравили одлуку Старешине Краљевског дома Србије, Њ.К.В. Престолонаследника Александра, која је једногласно препозната као изузетно добра, од велике важности и кључна за будућност династије Карађорђевић.

Краљевска породица

Све присутне је обрадовала информација да је Њ.К.В. Престолонаследник Александар, на основу одредби Породичног правилника и других важећих законских аката, донео одлуку да се
зграда Сламнате куће у Дворском комплексу на Дедињу у Београду користи искључиво за становање његових синова, Њ.К.В. Принца Наследника Филипа, Њ.К.В. Принца Петра и Њ.К.В. Принца Александра,
са члановима њихових најближих породица. „Желимо да похвалимо Њ.К.В. Престолонаследника Александра на мудрости исказаној у овој одлуци, јер је она кључна за будућност династије Карађорђевић, а наравно и наше отаџбине. Краљевска породица је један од најважнијих симбола наше државе, наше традиције, наше историје, али и наш залог за будућност. Први пут у историји имамо три генерације Карађорђевића на истом месту и у исто време. Ово је прави благослов за наш народ и симбол стабилности, јединства и континуитета“, каже се заједнички у изјави чланова Крунског већа и Крунског савета.

Како је Престолонаследник Старешина Краљевске породице и Председник Саветодавних тела Круне, овакве одлуке су у његовој искључивој надлежности и обавезујуће су за све чланове Краљевског дома, тако да се о њима не гласа на седницама Крунског савета, него се чланови упознају са њиховом садржином и износе предлоге о томе како да најефикасније помогну њихово спровођење.

Саветници су такође обавештени и о предстојећем крштењу Њ.К.В. Принцезе Марије, ћерке Принца Наследника Филипа и Принцезе Данице, које ће ускоро бити одржано у Дворској цркви Светог Андреја Првозваног, са пратећим свечаним пријемом у Краљевском двору. Малу Принцезу ће крстити Његова Светост Патријарх српски Г. Порфирије.

Такође, на овом састанку Саветодавна тела су усвојила записник са претходног састанка, одржаног 29.
фебруара 2024. године, у коме је констатована промена у линији наслеђивања Краљевске породице Србије, у коме се наводи: „Крунски савет и Крунско веће примили су к знању да је као последица вољне абдикације ЊКВ Принца Наследника Петра, његов брат ЊКВ Краљевић Филип по основу начела примогенитуре, Устава Краљевине Југославије и Породичног Правилника за чланове Краљевског Дома Карађорђевог неспорни Принц Наследник”.

Саветодавна тела Круне још једном су истакла да ће наставити свој рад пружајући сваку потребну подршку Њ.К.В. Престолонаследнику Александру и Краљевској породици Србије.

Краљевска породица

Повезане вести

Вести