ЧЕТВРТАК, 17. 6. 2021 - 15:45

Извор: Митрополијa дабробосанскa

Шематизам Епархије дабробосанске 2019–2020

После првог Шематизма Митрополије и архидијецезе дабробосанске из 1882. године, чији значај записаних података се данас види, крајем 2020. године из штампе је изашао Шематизам Епархије дабробосанске 2019–2020, уприличен поводом 800 година аутокефалности Српске Православне Цркве и Митрополије дабробосанске.

Митрополијa дабробосанскa

 

Повод и мотив да се приступи изради овог Шематизма, који ће у будућем времену, као и претходни шематизми у садашњем времену, представљати значајан историјски извор, који ће као такав бити незаобилазан приликом проучавања историје, антропологије, топономастике, религије и други тема из живота Српске Православне Цркве и српског народа на простору Митрополије дабробосанске, у Предговору одлично објашњава Митрополит дабробосански г. Хризостом:

„Од првог Шематизма Митрополије и архидијецезе дабробосанске из 1882. године, којег је за ондашње прилике изврсно приредио и саставио протопрезвитер Ђорђе Николајевић, потоњи Митрополит дабробосански Георгије Николајевић (1886–1896), до овога јубиларног Шематизма (2020) поводм осамстогодишњице Српске Православне Цркве прошло је пуних 138 година. Нису прошле само године, деценије, XIX, XX, XXI вијек, већ су нестале или уништене многе наше ненанокнадиве вриједности. Да бисмо то осјетили и разумјели, добро би било паралелно читати и прелиставати ова два шематизма. Само тако ћемо сагледати оно што бијасмо и оно што јесмо. Нашавши се у духовно и биолошки „огољеном“ вијеку и радећи на овом Шематизму поводом јубилеја, осамстогодишњице наше Дабробосанске митрополије, чинимо част и помен онима који бијаху, онима који јесу и онима који ће бити пунота Цркве Божје у Дабробосанском владичанству. Нека овај Шематизам управо томе послужи да буде и остане писани свједок историје Цркве на овом Владичанству у овом времену и тренутку. Не заборављамо прошлост, напротив, њу носимо и чувамо, изучавамо и вреднујемо. Нисмо загледани у неизвјестан и утопијски футуризам, већ реално ходимо напријед са оним што јесмо данас и сада.“

Опширније о великом издавачком подухвату пише проф. др Бошко М. Бранковић (Филозофски факултет, Бања Лука) на интертнет страници Митрополије дабробосанске.

Повезане вести

Вести