УТОРАК, 6. 4. 2021 - 11:49

Извор: Радио "Слово љубве"

Помен жртвама бомбардовања у порти Вазнесењског храма (ФОТО)

На дан када се обележава успомена на жртве пострадале у бомбардовању 1941. године, у уторак 6. априла 2021. године, служен је помен у порти Вазнесењске црке у центру Београда.

ТВ Храм

Помен је служио старешина храма протојереј Арсеније Арсенијевић уз саслужење братства Вазнесењске цркве. Овом догађају присуствовао је заменик градоначелника Београда Горан Весић, помоћник градоначелника Андреја Младеновић, представници Руског дома: Баранов Јевгеније Александрович, Дјомин Јевгеније Едуардович, Голубјева Олга и верни народ.

Након јутарње службе молитвено сабрање настављено је у порти храма око каменог крста где су се сви присутни заједно помолили за покој душа грађана који су пострадали у бомбардовању Београда. Полагањем венца и цвећа присутни су одали почаст пострадалим суграђанима у овом ненајављеном нападу. Од тог тренутка прошло је 80 година, а на месту где је постављен крст била су два импровизована скровишта у којима је, према  летопису Вазнесењске цркве, погинуло 180 људи међу којима су били свештенослужитељи протојереј Велимир и протођакон Веселин. „И свештенство и народ су узели учешће у овом страдању и то страдање је било почетак оног великог страдања које знамо да ће сачекати наш народ наредних година. Тако да ми када се сећамо Београђана који су овде пострадали сећамо се и свих Београђана и на симболички начин сећамо се свих оних који су пострадали у Другом светском рату“, истакао је отац Арсеније.

Помоћник градоначелника Андреја Младеновић истакао је  да овај дан означава датум почетка Другог светског рата у Краљевини Југославији рекавши: „То је акција која је била потпуно специфична за услове ратовања. Без објаве рата бомбардован је главни град Краљевине Југославије од стране немачке авијације као казна за одбијње да Краљевина Југославија остане у тројном пакту“. У овој акцији поред многобројног пострадалог становништва уништено је преко хиљаду зграда, међу којима је и Народна библиотека која је до темеља срушена.

ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести