ЧЕТВРТАК, 4. 3. 2021 - 13:58

Извор: Радио Слово љубве

17 година од пожара у Хиландару - До краја 2023. обнова изгорелог

На овај дан, пре 17 година, у разорном пожару у манастиру Хиландар изгорело је више од половине објеката свете Немањићке лавре, а ова стихија је највећа катастрофа која се на Светој Гори догодила у 20. веку.

Радио Слово љубве

Манастирско братство већ 17 година живи са грађевинарима, до данас је обновљено око 80 одсто изгорелих објеката, а како је за Радио Слово љубве рекао г. Миливој Ранђић, директор Задужбине Хиландара, до краја 2023. године се очекује потпуно комплетирање изгорелих делова Манастира:

"Озбиљно смо "загазили" у Игуменарију и Дохију, последња два изгорела објекта, као пројекат и то је оно што је главни циљ до 2023. Овогодишња грађевинска сезона је почела, имамо још посла око Трпезарије, крећу послови око централне кухиње, затим утврђивање спољног бедемског зида, а екипе, међу којима су и столари који ће у метоху Какову радити столарију за Дохију, већ су отишле да започну те послове", рекао је г. Ранђић. У разговору који можете чути у наставку говори о специфичностима обнове Хиландара, искушењима са којима се тим сусреће. 

Подсећамо, у Светој царској српској лаври Хиландару на Светој Гори Атонској, у ноћи између 3. и 4. марта 2004. године, нешто након 1 час по поноћи, избио је пожар великих размера у једном од димњака северозападног конака који се назива Игуменарија, односно Дохија. Убрзо, пожар се, захвативши суву дрвену кровну конструкцију покривену каменим покривачем, проширио и на целу северну страну манастирског комплекса све до цркве Светих Архангела и пирга Светог Саве. Уништено је и тешко оштећено близу 55% корисне површине.

Како се наводи на страници Задужбине Хиландара - Не поновило се. Ни та ноћ у којој је беснео пожар, ни то јутро када је Хиландар освануо сав у пепелу. Не поновио се више ни тај март 2004. године, јер само 13 дана после светогорске светиње, гореле су цркве и манастири на Косову и Метохији: Богородица Љевишка, манастир Светих архангела, Девич, уништено је у том мартовском погрому 35 светиња, а 19 људи је убијено (текст на страници Задужбина Хиландара/обнова).

Повезане вести

Вести