УТОРАК, 8. 12. 2020 - 08:22

Извор: Епархија милешевска

Епископ милешевски Атанасије служио четрдесетодневни помен Митрополиту Амфилохију

На дан молитвеног прослављања Светог Амфилохија Иконијског и Светог Александра Невског, 6. децембра 2020. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију у Вазнесењском храму манастира Милешеве. Саслуживали су архимандрит Леонтије, протојереј Никола Перковић и ђакон Иван Савић.

Епархија милешевска

Свака недеља је и подсећање на Васкрсење Христово па је зато у својој беседи Епископ Атанасије најпре све поздравио васкршњим поздравом – Христос Васкрсе, а затим и подсетио на значај и величину тог поздрава: – У томе поздраву садржана је суштина наше вере. Христос је васкрсао, и ми са Њиме, који смо са Њиме у заједници, имамо живот, непобедиви живот, живот који не може да уништи никаква болест, никакав непријатељ. Све ово што се догађа, и све ово што учимо о животу, наводи нас на један основни закључак да се од нас тражи да будемо добри управитељи, добри уредници, свако од нас. Да знамо уређивати свој живот. Од неких се тражи да знају уређивати и живот заједнице, породичне, манастирске, епархијске, градске, државне. Али од сваког од нас тражи се да зна, да уме, уређивати свој живот. Како га уређивати? Да буде функционалан, да његово течење не буде на смрт, да не буде кратак него да буде вечан живот. Та река живота да увире у вечни живот. А то је оствариво само ако смо у заједници са главним уредником, који је Господ Бог наш. Он је и давалац живота, Он је и дошао да га обнови када је наш живот пошао тећи ка смрти.

– По доласку Господа нашега Исуса Христа, Спаситеља нашега, и даље имамо нападе на живот. И даље нападају смутљивци, они који обмањују, који заводе живот странпутицом. Али када смо са Спаситељем ми можемо уређивати наш живот да живи. Један је Свет, један је Господ Исус Христос, у славу Бога Оца, Амин. То је оно што треба да знамо и да никад из своје свести не испуштамо. С обзиром да имамо толико напада на живот са разних страна многи људе се уплаше и забораве ко је Спаситељ. И забораве која је главна тема живота, а то је спасење наше. Да живот буде функционалан и спасоносан. Многи људи се смету и желе да уређују живот на земаљски начин. И многи мисле да ако економски добро уређују живот да су све проблеме решили. Нису, ако су Бога заборавили!

Само овако схватајући живот може се разумети и живот светог кога данас прослављамо, Светог Александра Невског на чији живот је Преосвећени укратко подсетио: – За њега је лепо рекао Свети владика Николај Жички. Сав живот његов, сву тајну његовог живота сажео је у једну реченицу. Каже за њега да је од младости био окренут Богу. Сва тајна живота, сав успех његовог живота је у томе – окренут Богу! Запитајмо се јесу ли наши животи окренути Богу, подсетио је и запитао присутне Епископ Атанасије.

Након заамвоне молитве Преосвећени Епископ Атанасије одслужио је четрдесетодневни помен блаженоупокојеном Митрополиту Амфилохију као и помен блаженопочившем Патријарху српском Иринеју, новопрестављеним служитељима Божијим протосинђелу Владиславу, настојатељу манастира Свете Тројице у Пљевљима и архимандриту Јовану, игуману манастира Светог Јована Крститеља код Димитровграда и некадашњем подвижнику манастира Црна Река, за које је Епископ рекао да су на месту свог служења у Цркви Христовој добро уређивали своје животе по Господу нашем Исусу Христу, у врлинама, помажући и другима да исто тако усмеравају своје животе.

Повезане вести

Вести