ПЕТАК, 20. 11. 2020 - 12:27

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Владика Теодосије: Патријарх нам је оставио аманет о Косову

С болом у души и с тугом примили смо вест да се упокојио наш патријарх, отац, пастир, родитељ, изјавио је данас епископ рашко-призренски Теодосије.

pravoslavie.ru

„Увек је био уз нас, нарочито уз мене као епископа, свештенство, монаштво, али и оне вернике, народ који истрајава свe ово време и не жели да напусти ове свете просторе. Имао је заиста разумевање за све што пролазимо и саосећао је са сваким човеком“, рекао је Теодосије, преноси Танјуг.

Истакао је да је став патријарха Иринеја био веома јасан по питању Косова и Метохије.

„Као и светоархијерејски Сабор и наш патријарх је сваки пут истицао да се не смемо одрећи наше свете земље, нашег Јерусалима, нашег Призрена, Пећке патријаршије, Дечана, Грачанице, да је то наше срце и наша душа. Да, ако се одрекнемо КиМ и ако напустимо ове свете просторе, ми више нећемо постојати, више нећемо бити оно што су вазда били наши преци и наши свети и да ћемо постати потпуно нешто друго, нама страно и не нама својсветно“, рекао је владика Теодосије за Косово онлајн.

Те речи и такав став патријарха уливају додатну снагу, истакао је Теодосије, али и обавезују да се истраје на том путу, да се његов завет, аманет очува.

„Ми све чинимо као људи, сетимо се речи нашег блажено почившег патријарха Павла: ’Бог ће нам помоћи, ако буде имао коме‘. То значи да ми будемо Божији, чувамо реч Божију, заповест Божију и да сведочимо наше име оно што јесмо, наше постојање, и да као народ будемо оно што јесмо, а не нешто друго. Тако да има наде за наш живот и наше присуство на овим просторима потврђује да је КиМ и света српска земља најсветије што имамо, оно чиме се поносимо, оно што нас одржава да будемо народ Божији“, рекао је владика.

Повезане вести

Вести