ПЕТАК, 6. 11. 2020 - 13:35

Извор: Епархија врањска

Одржан Међународни монашки симпосион у манастиру Преподобног Прохора Пчињског

Поводом прославе великог јубилеја– 950 годинаМанастира Преподобног Прохора Пчињског у Епархији врањској– одржан је 30. и 31. октобра 2020. године Међународни монашки симпосион под називом „950 година Преподобног Прохора Пчињског“.

Епархија врањска

На дводневном симпосиону у Манастиру Преподобног Прохора узело је учешћа више митрополита, епископа, игумана и игуманија из десет земаља (Русије, Грчке, Кипра, Белорусије, Северне Македоније, Црне Горе, Републике Српске, Бугарске, Румуније и Србије) и прочитано укупно 13 радова на теме устројства општежића, монашког подвига, проблема савременог монаштва и историје монаштва.

Рад симпосиона започет је благословом Његове Светости Патријарха српског г.г. Иринеја, упућеног писмом, које је прочитао Eпископ врањски г. Пахомије, као домаћин скупа. Пленарно заседање настављено је поздравним словом Епископа врањског г. Пахомија, а уводну реч је дао архимандрит Методије, игуман манастира Хиландара. Пошто је игуман Манастира Преподобног Прохора Пчињског, архимандрит Методије, упознао учеснике са животом Преподобног Прохора, настављен је рад у четири засебна заседања:

  • Прво заседање: Општежиће – откривење славе Царства Божијег које долази
  • Друго заседање: Монашки подвиг – делатно испуњење апостолских речи: „Мени се разапе свет и ја свету“ (Гал 6. 14)
  • Треће заседање: Одговор данашњег монаштва на Господње речи: „Ви сте светлост свету“ (Мт 5.14)
  • Четврто заседање: Монаштво као мерило духовне зрелости једног народа

Појединим предавачима, који нису могли тих дана да дођу у Манастир Преподбног Прохора Пчињског, омогућено је да узму учешћа у раду симпосиона преко видео линка, као и да одговоре на различита питања учесника симпосиона.

На крају рада симпосиона, учесници су усвојили Извештај о раду, закључке и предлоге, које вам у целости преносимо на крају текста (ПДФ документ извештаја)

Планирано је да у наредном периоду радови са Међународног монашког симпосиона буду публиковани у зборнику, чиме би се допринело расветљавању савремених проблема општежића, унапређењу монаштва и сагледавању његове улоге у Цркви и свету. 

Повезане вести

Вести