УТОРАК, 12. 1. 2021 - 20:18

Извор: ТВ Храм

„Верни: химна љубави“, прича о храбрости и отпорности хришћана Украјинске Православне Цркве на програму ТВ Храм - Четвртак 14.1. у 21:30

Документарни запис „Верни: химна љубави“ доноси причу о истинитим хришћанима који испуњавају заповест о љубави. То је невероватна прича о храбрости и отпорности хришћана Украјинске Православне Цркве, којима су „верници“ Кијевске патријаршије (сада је ПЦУ) један за другим одузели два храма: прво, 2014. године у Бутину а затим, 2017. године, у Кинаховцима, где су се последњих година молили и чланови заједнице заплењене цркве из Бутина. На програму Телевизије Храм у четвртак 14. јануара у 21:30 часова.

ТВ Храм

Присталице УПЦ КП и националисти “Десног сектора“, који су учествовали у запленама, нису штедели никога: кад су вернике истеривали из цркава, добили су батина и свештеници, па чак и старије парохијанке. У ситуацији када се чинило да људи више немају чему да се надају, верници се нису повукли.

У почетку су се окупљали на службама у кући старешине заједнице Степана Тивоњука. Онда су узмогли да направе од даски малецни привремени храм. И коначно, захваљујући помоћи мецената, људи су успели да саграде нови храм.

На градилишту су радили сви - и мушкарци и жене. Када је падала киша или снег, градитељима је доношена нова одећа и храна. И ево резултата - након неколико година лишавања, једна заједница од два села има свој нови, властити прелепи храм. Мада главно није чак ни то да се појавило место где људи могу мирно да се моле. Верници тврде да су захвални Богу на свим искушењима која су морали да поднесу – и батинања националиста, ругање комшија, чак и малтретирање њихове деце у школи. Све ово им је помогло да схвате да је суштина хришћанства - љубав. Љубав према Богу, љубав једни према другима, па чак и љубав према онима који их вређају и нападају. 

Повезане вести

Најаве емисија