СУБОТА, 14. 11. 2020 - 11:15

Извор: Епархија жичка

Ктиторска слава храма Светог Ахилија у Ариљу

Светом архијерејском Литургијом којом је 12. новембра 2020. године, на празник Светог краља Драгутина – монаха Теоктиста. началствовао Његово Преосвештенство Епископ жички г. Јустин торжествено је прослављена ктиторска слава црква Светог Ахилија у Ариљу.

Епархија жичка

Саслуживали су архијерејски намесник пожешко-ариљски протојереј Драган Стевић, протојереј Мирчета Крупниковић, протонамесник Дарко Несторовић, јереј Бојан Милошевић, старешина храма, као и протођакон Александар Грујовић и ђакон Радомир Митровић.

-Данас смо се сабрали у овом светом храму, што је велика част и привилегија за све нас који смо у овој епархији, која слави данас Светог Теоктиста, краља Драгутина из благородне немањићке династије. Светитељи Божји јесу плод Духа Светога, а плодови Духа Светога јесу радост и мир, и они су сведоци благодати Божје. Отац, Син и Дух Свети, Тројица нераздељива, увек су заједно, али призвање Духа Светог јесте да нас води, руководи и учи свему ономе што је истинито и добро. Захваљујући томе ми хришћани се трудимо да превазиђемо људске слабости. Баш као што је живео краљ Драгутин који је био велможа и уз помоћ благодати Духа Светога у Цркви Божјој последовао заповести: „Будите савршени, јер је  савршен Отац ваш Небески.“ То је призвање свих нас хришћана, да се усавршавамо овде на земљи, јер само савршени можемо да наследимо Царство Небеско, беседио је владика Јустин и наставио:

-Тамо, у Царству Небеском, нема несавршеног, нема тамо разбојника, нема оних који се противе Богу јер су они на другој страни. Благодаћу Духа Светог и вођени силом Божјом и ми се трудимо да превазиђемо људске слабости, да превазиђемо болести па чак и смрт. Зар није Господ Христос васкрсао и победио смрт? Али ми људи овде на земљи смо смртни, да не би грех остао бесмртан. Дакле, ми овде на земљи се чистимо од првородног греха крштењем, а затим у своме животу трудимо се да задобијемо све врлине Христове и тако живећи ми имамо наду на вечни живот. Овде на земљи некад смо радосни, некад тужни, некад имамо добитак, некад смо изгубили, али је све то привремено и све нас то води као река ка Царству Небеском. Тамо нема болести, жалости, смрти и уздисања. Тамо је живот вечни, живот са свима светима. На то смо позвани, то Господ Бог тражи од нас, а ми као верне слуге његове дужни смо да Га послушамо, да се приклонимо под моћну руку Његову и да нас Он води кроз све могуће тешкоће овога света до Царства Небескога. Да тамо славимо Оца и Сина и Духа Светога у све векове и сву вечност. Нека је срећна слава вама, вашима на дому, нашем народу и свима онима који се труде да задобију благодат Божју. Живели на много година. Амин!

Повезане вести

Вести