УТОРАК, 9. 7. 2019 - 20:28

Извор: SPUTNIK

Патријарх Иринеј: "Духовно, морално и историјски смо везани за Русију"

У београдском Руском дому обележен је празник Дан породице, љубави и верности. Тај празник, који се традиционално обележава у Русији под покровитељством Фондације социјално-културних иницијатива, у Србији организује Руски дом уз подршку Подворја Руске православне цркве у Београду и Српске православне цркве.

Sputnik / Александар Милачић
Његова Светост Патријарх српски Иринеј

На прослави у Руском дому поводом руског црквеног празника Светог Петра и Февроније — Дана породице, љубави и верности, патријарх Иринеј је уручио медаље за 32 брачна пара који су у браку више од 25 година, а директорки Руског дома Надежди Кушченковој патријарх Иринеј уручио је орден Свете царице Милице.

Кушченкова је награђена високим црквеним одликовањем за несебична дела љубави према СПЦ и јачање вековних веза два народа, рекао је патријарх. Односи српског и руског народа нису само пријатељски, већ и братски, а поставио их још Свети Сава када је одабрао руски манастир Пантелејмон на Светој гори да се у њему замонаши, додао је он.

Према патријарховим речима, руска држава и црква помагале су Србији кад год су могле и никада јој нису одмагале, за разлику од неких других народа које смо сматрали пријатељима.

Sputnik / Александар Милачић
Патријарх Иринеј и Старешина Подворја Руске православне цркве у Београду Виталиј Тарасјев

„Руски народ и руска црква нас никада нису изненадили. Ми смо духовно, морално и историјски везани и та веза ће остати кроз читаву нашу историју. То се показује и сада, када руски народ и руску државу имамо као велике помоћнике и подржаваоце у нашим приликама у односу на Косово, тако да на ту помоћ рачунамо и надамо се да ће нам помоћи да сачувамо наше вековно и свето Косово и Метохију“, рекао је патријарх.

Породица, основна ћелија сваког народа, у великој је кризи, нагласио је патријарх.

„Молимо се Богу да ту кризу пребродимо и да се наша породица врати својој историјској улози коју је имала у животу, не само православних, већ свих народа. Свети апостол Павле породицу назива домаћом црквом. То и заиста јесте. Породица је мала црква, где се негују хришћанска вера и хришћанске врлине. Она нам је данас и те како потребна, јер све добро најпре се научи у породици, где деца од својих родитеља виде не само поуку о вери, већ и живот по тој вери. То је много важније чак и од саме поуке, јер оно што се види то се и следи. Зато црква инсистира да се породица зове малом црквом, али и да дефакто буде мала црква“, нагласио је патријарх.

Породица треба да настави да постоји као основа опстанка народа и вере, закључио је патријарх.

Sputnik / Александар Милачић
Надежда Кушченкова, одликована директорка Руског дома

Директорка Руског дома Надежда Кушченкова захвалила је патријарху Иринеју на одликовању којим је Синод СПЦ високо оценио њен рад у продубљивању духовних веза два народа и поручила да ће наставити да негује те вредности.

Свечаности су присуствовали и старешина Храма Светог Саве, владика Стефан и старешина Подворја Руске православне цркве у Београду Виталиј Тарасјев, којима су уручене дипломе за активан рад на развоју међународних хуманитарних и друштвених односа.

Повезане вести

Вести