ЧЕТВРТАК, 4. 1. 2024 - 17:54

Извор: ТВ Храм

Христос у српској црквеној уметности - Субота 6. јануар у 20.22 часова

Ликовне представе Христа, настале су на свим просторима на којима живе хришћани. У ранохришћанској уметности углавном су заступљене симболистичке представе попут рибе, јагњета, а свакако и представа христограма. Тек неколико векова касније појављује се Христов лик, али није познато како је формиран. Хришћанска предања нам говоре о могућим изворима за Његово представљање.

ТВ Храм

У православној иконографији постоји неколико типских представа Христа од којих су најчешће представе Емануила и Пантократора. Постоје бројне варијације на тему приказа Христа, које су углавном везане за специфичности појединих јеванђелских прича или теолошких тема. Осим као појединачна фигура, Христов лик је у фреско-сликарству насликан и на бројним композицијама из циклуса Великих празника, Страдања и мука Христових, Чуда и парабола, али и на композицијама попут Причешћа апостола, Поклоњења архијереја Христу жртви, Лоза Јесејева, Страшни суд, ктиторским композицијама и др. Корпус иконографије ових сцена веома је обиман и разноврсан. У српском сликарству приказани су различити аспекти Спаситељеве мисије на земљи. Тако се у цркви манастира Дечана налази и у свету посве јединствена представа Христа са мачем.

Христов лик се слика и на неколико места на иконостасу, затим на бројним предметима примењене уметности, израђеним од текстила, метала и дрвета, а у српској црквеној уметности сачувано нам је и неколико скулпторалних представа. Освајањем нових територија и продирањем нових стилских утицаја, мењали су се и иконографско-тематски садржаји. Наслеђена иконографска решења и њихова тумачења и даље су кроз векове развијана и обогаћивана.

Емисија је на програму у суботу, 6. јануара у 20.22 часа.

Аутор емисије: Сњежана Орловић
Монтажа: Марија Миланов
Текст читала: Драгана Кауцки

Повезане вести

Празнични програм