ЧЕТВРТАК, 19. 8. 2021 - 18:17

Извор: ТВ Храм

Одговор духовника - Тежња за савршеним партнером

ПИТАЊЕ: Помаже Бог оче. Имам проблем са особама мушког пола. Кад год би ми пришао неки дечко са интересовањем према мени, ја бих га одбијала и било би ми одвратно да ми прилази. Разлог томе је савршенство ка коме тежим. Увек сам гледала момке који нису за мене И које ја не интересујем, док сам ја увек одбијала оне који се интересују за мене. Била бих Вам захвлана ако можете да ми помогнете поводом тога.

ОДГОВОР ДУХОВНИКА:  Драга сестро, ако заиста желиш да се једног дана удаш и да имаш своју породицу, саветујем ти да прочиташ бајку “Лепотица и звер” и да се добро замислиш над поруком коју та бајка у себи носи. Погрешно је људе процењивати само на основу њихове спољашњости. По свој прилици то је оно што ти редовно чиниш и то је можда твој главни проблем.

С друге стране, ако, као што пишеш, тежиш ка савршенству, тј желиш савршеног мужа, онда ваља да размислиш и о томе да ли ти уопште желиш да се удајеш и ствараш породицу, или би ти можда више одговарао монашки живот. Нема савршенијег женика од Христа. Ако желиш савршеног, од њега нећеш наћи бољег и савршенијег, а буди сигурна да ће ти Он сасвим сигурно узвратити љубављу ако Га изабереш. Он те већ и сада воли, али ће поштовати твоју слободу избора и неће ти се наметати него ће стрпљиво чекати да ти најпре Њега изабереш. Света великомученица Екатерина, је била изузетно лепа, интелигентна, начитана, из богате породице и имала је небројене просиоце. Све их је редом одбијала и свакоме је налазила мане. Тада јој се јавио Христос и даровао јој прстен, који се и данас чува у манастиру посвећеном овој мученици на Синајској гори. Будући обручена Христу, она је касније и мученички пострадала, али је до краја остала верна свом Женику.

Но, ако те монаштво не привлачи, него би ипак желела да се удаш, онда се сконцентриши пре свега на ту своју рђаву навику да људе процењујеш на основу њихове спољашњости. Распитај се код старијих о томе који су то момци у њиховој младости били најпопуларнији међу девојкама. Покушај да сазнаш шта је данас с њима, где су, с ким су, чиме се баве. Увидећеш да су веома ретки они који су у младости били веома популарни, а да су касније успели у животу. Да су створили добре и здраве породице, да су постали одговорни и успешни у послу. Врло често се догоди да баш ти који су у младости најпопуларнији, касније остану врло усамљени, несрећни и незадовољни. Често постају депресивни, одају се пићу или каквом другом пороку. И то тако бива из генерације у генерацију.

Насупрот њима, велики број оних који су у младости били тако рећи неприметни, неинтересантни, касније у животу постану успешни, породични и пословни људи. Оне карактерне особине које момке у младости чине нарочито привлачним, у стварном животу се често показују као недостаци. Дрскост, смелост, безобразлук, неодговорност могу да младића учине веома популарним у друштву. Но ако временом не научи да све те особине обуздава и да их некако каналише и усмерава у неком добром правцу, оне ће га учинити сасвим неспособним и неподесним за реалан живот. Размисли о томе.

Можда ти се чини да је неки младић идеалан, и у теби се можда јавља завист према девојци која тог младића привуче себи. Помисли да ће можда за свега десет година, његова жена бити веома несрећна, јер ће се он и даље понашати као да је тинејџер и све оно што га сада чини тако магично привлачним, за десет година може изгледати као гомила тешких недостатака.

Ако дакле желиш да некада и сама ступиш у брак, онда ти саветујем да не одбијаш ни једног младића који покаже интересовање за тебе, пре него што га заиста упознаш. Ако ти је непријатно да с њим изађеш, помисли како би се осећала ако би за недељу дана сазнала да се он лудо заљубио у неку другу девојку (на пример неку која ти иде на живце или неку према којој често осећаш завист) и да је она пресрећна због тога. Упитај себе да ли би се у теби тада појавила завист? Ако процениш да би се могло догодити да сутра позавидиш његовој девојци, онда боље искористи садашњу прилику да се с њим добро упознаш. Природно теби је потребан само један животни сапутник, али то не значи да ће он бити баш први младић са којим се упознаш. Много је вероватније да ћеш упознати више младића пре него наиђеш на оног правог. Према томе немој бити превише искључива у самом упознавању. Пружи шансу сваком младићу који се за тебе заинтересује да га заиста упознаш, тако да ако се и одлучиш да га одбијеш, барем да знаш ко је тај кога одбијаш и због чега га конкретно одбијаш. Од самог упознавања ти се неће ништа рђаво догодити. Љубав ако се заснива само на привлачној спољашности није права љубав. То је само нека тренутна емоција, која ће врло брзо проћи ако не нађе себи ослонац и у неким другим дубљим стварима. Истински можеш да волиш само онога кога истински и познајеш. Често бива да се под спољашњом одбојношћу крије неко благо, које можеш да приметиш тек кад се мало више заинтересујеш и кад погледаш изблиза, кад га боље упознаш. Ако не обратиш пажњу и не погледаш изблиза, пропустићеш шансу за којом ћеш касније жалити. Стога буди пажљива и не пропуштај шансе пре него их добро упознаш и будеш апсолутно уверена да касније нећеш зажалити због те одлуке.

О онима који тебе привлаче, али који се интересују за неке друге девојке, подсети себе да ти њих уопште ни не познајеш. Све што о њима знаш, заснива се искључиво на некој њиховој спољашњости. Но ко су они заиста и кави су као  људи, о томе не знаш скоро ништа поуздано већ је много тога што о њима мислиш само производ твоје маште. Можда ти се само због тога и свиђају, што су производ твоје маште. Увери себе да немаш никаквог реалног основа да чезнеш за њима. Јер можда кад би их заиста упознала, схватила би да су сасвим другачији од онога како си их ти замишљала.

Дакле, ако желиш савршеног женика, онда изабери монашки пут. Ако пак сматраш да то није за тебе, него ипак желиш породицу, онда се помири са тим да ће твој женик имати и неке недостатке. У том случају, постарај се да онај кога изабереш и који буде изабрао тебе, има недостатке које ти можеш да трпиш, и да има квалитете ради којих вреди трпети те недостатке. Недостаци који се могу на први поглед видети, су обично недостаци које није тешко трпети, али прави квалитети вредни трпљења су готово увек скривени и не могу се видети пре него човека добро упознаш. Ти учини све што је у твојој моћи да донесеш исправну одлуку, а Господ ће ти онда помоћи у ономе што превазилази твоје моћи.

Повезане вести