ЧЕТВРТАК, 17. 2. 2022 - 18:07

Извор: ТВ Храм

Заволех лепоту дома Твога (Емисија 21) "Ризнице и библиотеке у доба краља Милутина" - Субота 19.2. у 20.20 часова

Емисија је на програму у суботу, 19. фебруара у 20.20 часова, и у репризном термину у недељу, 20. фебруара у 16.30 часова.

ТВ Храм

Краљ Милутин је тежио да своје задужбине опреми најскупоценијим делима, међутим, после вишевековних пустошења и разних невоља, до данас нам је сачувано тек неколико уметничких радова.

Једно од тих ретких сачуваних дела непроцењиве вредности је његова плаштаница, највероватније настала у цариградским радионицама.Тканине су у средњем веку биле права драгоценост а ова плаштаница је незаобилазан пример у свим енциклопедијама византијске примењене уметности, као и на многим светским изложбама.

За израду раскошних предмета, краљ Милутин је ангажовао најчувеније мајсторе из  златарских средишта, како на Истоку тако и на Западу, али су предмети израђивани и у домаћим радионицама. Краљ је за манастир Хиландар, у Венецији, поручио једно од најлепших дела примењене уметности а то је дитих са сценама Великих празника и сценама из Христовог живота, украшен горским кристалом, емајлом и речним бисером.

За његова времена, број скрипторијума се повећавао а богослужбене књиге су су се налазиле у манастирским библиотекама. Из тог периода  је тек један мали део књига, које су данас  по  библиотекама широм света.

Кроз историју српске црквене уметности води нас историчар уметности Сњежана Орловић са својим гостима, најзначајнијим именима из области историје уметности, историје, архитектуре, теологије, књижевности и музике.

У емисији учествују:

Јована Станојловић, историчар уметности, археограф

др Бојан Поповић, историчар уметности

др Миљана Матић, историчар уметности

Душан Миловановић, историчар уметности

Повезане вести

Најаве емисија