НЕДЕЉА, 11. 10. 2020 - 16:33

Извор: ТВ Храм

Духовник - о монашком призиву

Питање: Помаже Бог. Погледала сам одговор духовника на тему о монаштву и браку, али ми се чини да је и једно и друго, ако се човек размишља између те две солуције у животу, ствар одлуке. Моје питање је, није ли монаштво призив а не одлука? И ако јесте призив, како да га човек који живи у свету препозна? Како изгледа монашки призив, из искуства светих отаца, људи који су већ у манастирима искушеници, монаха и монахиња? Какве осећаје исти буди у човеку, да би човек о монаштву уопште размишљао?

ТВ Храм

Одговор духовника: Бог је човека створио као слободно и разумно биће. Бог високо цени нашу слободну вољу и никога ни на шта не присиљава. Дакле Бог призива све људе, али сваки човек има своју слободну вољу којом може да се одазове на овај Божији призив. Дакле што се Бога тиче, Он би верујем радо примио у монахе све људе те је према томе Бог послао свој призив свима. Они пак који желе да постану монаси морају да се на то одлуче. Ту одлуку не може нико донети у нечије име, него је свако доноси сам за себе.

Можда је некоме и стигао неки посебан призив да крене монашким путем. Ипак на основу мог искуства огромну већину монаха и монахиња чине људи који нису чекали на неки посебан призив него су пожелели да живе таквим животом и затим донели одлуку да ту своју жељу остваре. Сваки монах и монахиња може ти испричати о неким конкретним догађајима који су им отворили очи да виде оно што је све време стајало ту пред њима а да то нису примећивали.

Ако размишљаш о монаштву, призив Божији си већ добио. Још га можда у потпуности не видиш јер су ти очи затворене да га не видиш. Шта да чиниш ако се у теби јавља таква жеља написао сам у претходном одговору. Нађи себи игумана и братство у чијем друштву ти је пријатно. Упитај за благослов да останеш неки дан у гостима и замоли да те током тих неколико дана третирају као једног од братије. Ово понови неколико пута. Ако заиста желиш монашки живот осетићеш да си унутар манастира на слободи, а да ти је боравак изван манастирских зидина затвор.

Ако пак осећаш да је затвор у манастиру а слобода изван манастирских зидина, онда не желиш довољно да будеш монах.

Помаже Бог свима! Не бих поставио питање, већ дао коментар на концепт емисије. Мислим да би било боље када одговори духовника не би били анонимни. Сваки духовник је конкретна личност, и требало би да његово име стоји потписано. Одговор који да, не значи да је исти са одговором који би дао неки други духовник. У том смислу, већу тежину би имали одговори које пишу духовници са именом и презименом. Откуд знам да одговор не пише неки студент или новинарка ТВ Храм, нпр. Срдачан поздрав и срећан вам рад! Такође, предложио бих вам да у формулару стоји и адреса ел. поште онога који поставља питање. Уколико је потребна додатна комуникација, нпр. да напишем да хоћу да се убијем, шта бисте урадили?

Можда би у неком смислу било боље када би одговори били потписани а не анонимни. Може бити да би неким људима потписани одговор имао већу тежину. Међутим, то би значило да би хиљаде оних који гледају тв храм и десетине хиљада оних који гледају јутјуб могли да ми шаљу поруке, зову телефоном, долазе у манастир и траже да ме виде. То би за мене значило трајан губитак тишине и повучености. Отишао сам из света у манастир како бих се удаљио од светске вреве. Било би крајње контрапродуктивно да се сада потписујем на телевизији и призивам у свој живот масу људи за које нисам сигуран да бих имао довољно стрпљења. Била би велика срамота да се у емисијама представљам као пун љубави и стрпљења а да онда кад људи навале у манастир изгубим стрпљење и пројавим понашање недостојно духовника. Кад бих био сигуран да ћу моћи да поднесем такав притисак ја бих се и потписао. Како у то нисам сигуран, нудим вам најбоље што могу. Једном седмично одговарам на питања гледалаца. (понеку седмицу и прескочим због других обавеза). Не усуђујем се да натоварим на себе више од овога.

Повезане вести