ПОНЕДЕЉАК, 17. 1. 2022 - 15:40

Извор: ТВ Храм

„Црква у пламену“ - Свештеномученици - Уторак 18.1. у 21.15 часова

Кроз очи сваког човека милион његових предака гледају у тебе. Пази! Кроз уста сваког човека милион његових предака говори. Ослушни!“ рекао је свети владика Николај Велимировић. У овој години обележавамо пуних осам деценија од Другог светског рата који је оставио бројне трагове на српском бићу. Број невиних жртава до данас није прецизно утврђен.

ТВ Храм

 Лицитира се цифрама. Свака жртва захтева своје име и презиме и начин на који је страдала. Да се не заборави. Да се не понови. Као и свим ранијим војним походима Српска православна црква била је прва на удару наших непријатеља. Црквени великодостојници, свештеници, монаси и монахиње заједно са народом подносили су све страхоте рата и настојали да својим делом у тим мрачним временима буду крмароши, заштитници, вођи. Због своје улоге  у великом броју су на најсвирепији начин убијени. Као опомена другима и путоказ какав их крај чека. Међутим, они су својим страдањем и били путоказ народу како се воли своје мило православље и како се воли своје српско име.

Све ове познате чињенице су нас навеле на потребу да се као телевизија у нашој мери одужимо страдалима и наше гледаоце подсетимо на минуле догађаје и људе који су у њима нестали, али вечно живе у нашим молитвама и спомену. Подржани од стране Управе за сарадњу с црквама и верским заједницама у сарадњи са Архивом Српске православне цркве, историчарима Института за савремену историју и Музеја жртава геноцида из Београда као и са историчарима Матице српске из Новог Сада и доказаним интелектуалцима и српским мислиоцима настојали смо да што верније и јасније прикажемо позицију Српске цркве и народа уочи и током Другог светског рата као и у првим година након рата у тзв. дарованој слободи.

У уторак, 18. јануара 2022. године од 21 час и 15 минута емитоваћемо документарну емисију „Свештеномученици“ серијала „Црква у пламену“ у којој су учешћа узели еминентни стручњаци из области историје, религије, социологије, психологије. Наши гости, историчари др Немања Девић, мср Огњен Карановић, мср Бојан Арбутина и мср Стефан Радојковић говорили о страдању духовних пастира српског народа током Другог светског рата. 

Повезане вести

Најаве емисија