ПЕТАК, 16. 2. 2024 - 10:38

Извор: ТВ Храм

Заволех лепоту дома Твога (Емисија 61) - Сликарство и графика 19. века (други део), субота 17.2. у 21.12

 

Емисија је на програму у суботу, 17. фебруара у 21.12 часова, и у репризном термину у недељу, 18. фебруара у 15.10 часова.

ТВ Храм

Средином 19. века дошло је до схватања религиозне слике као историјске истине. Хришћанске теме радиле су се на основу предложака из илустрованих библија и графичких листова. Модерна струјања долазила су током 19. века из бројних европских центара и тамошњих ликовних академија и примала се на српском тлу.

Ово столеће оставило нам је бројне иконостасе и велике целине зидног сликарства. У другој половини 19. и почетком 20. века у српским храмовима, своја дела остављају, изузетно значајна имена у српској уметности, попут Стеве Тодоровића, Ђорђа Крстића, Новака Радонића, Ђуре Јакшића, Аксентија Мародића, Уроша Предића, Стеве Алексића, Паје Јовановића, Косте Миличевића, Милана Миловановића и др. Многи од ових уметника опробали су се и на пољу графике, која је тек средином 19. века добила запаженије место, али је убрзо потиснута појавом нових техника. Веома вредне збирке графика насталих у овом столећу, налазе се у Народном музеју и у Галерији Матице српске.

Кроз историју српске црквене уметности води нас историчар уметности Сњежана Орловић са својим гостима, најзначајнијим именима из области историје уметности, историје, архитектуре, теологије, књижевности и музике.

У емисији учествују:

Проф. др Игор Борозан, историчар уметности

Мср Милица Цицмил, историчар уметности

Повезане вести

Најаве емисија