ПЕТАК, 22. 12. 2023 - 11:30

Извор: TВ ХРАМ

Заволех лепоту дома Твога (Емисија 58) Књижевност 18. века - 23. децембар у 21.12 часова

Емисија је на програму у суботу, 23. децембра у 21.12 часова, и у репризном термину у недељу, 24. децембра у 13.00 часова.

ТВ Храм

Након Велике сеобе, српска књижевност обнавља се у крајевима северно од Саве и Дунава, а на старој традицији, формирају се и нови књижевни жанрови. Барокна уметност се одражавала не само на ликовне представе, које су тада настајале, већ и на књижевни текст. Када говоримо о књижевности 18. века, нарочито оној која је настајала у црквеном контексту, можемо рећи да је српска књижевност поред византијских, пронашла и нове узоре, који су се углавном тицали руско-украјинских утицаја.

У овом периоду се стварају заиста велика књижевна дела, пишу се уџбеници, ради се доста на калиграфији. Најзначајнији прегаоци на овом плану су монаси манастира Рача, познати као Рачани - Кипријан и Јеротеј, затим Гаврил Стефановић Венцловић и Захарије Орфеилин.

Кроз историју српске црквене уметности води нас историчар уметности Сњежана Орловић са својим гостима, најзначајнијим именима из области историје уметности, историје, архитектуре, теологије, књижевности и музике.

У емисији учествују:

проф. др Маја Анђелковић, историчар књижевности

проф. др Наташа Половина, историчар књижевности

Повезане вести

Најаве емисија