ПЕТАК, 17. 5. 2019 - 14:10

Извор: mitropolija.com

Митрополит Амфилохије непосредно пред упокојење посјетио старца Емилијана

Његово високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије, боравећи у Грчкој претодних дана, обишао је манастир Ормилију и непосредно пред упокојење посјетио старца Емилијана (Александрос Вафеидес), некадашњег игумана светогорског манастира Симонопетра.

 
mitropolija.com

Митрополит у посети старцу Емилијану

Познанство знаменитог старца Емилијана и владике Амфилохије датира још из 70-их година прошлог вијека, током Митрополитовог боравка, школовања и пастирског дјелања у Грчкој.

Дирљив сусрет старца Емилијана и Митрополита Амфилохија забиљежило је сестринство манастира Ормилија које нам је послало ову фотографију, на чему смо им неизмјерно захвални.

Старац Емилијан (Александрос Вафеидес) се упокојио у Господу 9. маја, а сахрањен је 10. маја у манастиру Ормилија.

Последње двије деценије старац Емилијан је, због тешке болести, провео у Ормилији, метоху манастира Симонопетре.

Од овог духовног горостаса опростили су се духовна чада, пријатељи и поштоваоци из читавог свијета, међу којима је био и умировљени владика захумско- херцеговачки г. Атанасије.

***

Старац Емилијан (Александрос Вафеидес) рођен је у Пиреју, октобра 1934. године. Дипломирао је теологију на Универзитету у Атини 1959. године, након чега је планирао да буде рукоположен за свештеника и да временом постане страни мисионар. Његов стари пријатељ Анастасиј Јанулатос, потстицао је старца да се припреми за такав рад боравком у манастиру. Јанулотос му је саветовао да контактира новог трикалског Епископа, за кога је веровао да је у стању да приведе младића монашком животу.

Александрос Вафеидес је примио монашки постриг 9. децембра 1960. и добио монашко име Емилијан.

Два дана касније, рукоположен је у јерођакона, а следеће године, 15. августа, рукоположен је за свештеника.

Након његовог кратког боравка у разним манастирима у региону Метеора, епископ га најзад поставља у манастир Св. Висариона, у подножју планине Пиндус. Изгледа да је тамо имао неку врсту духовне кризе, праћене дубоким религијским искуством, које је га је радикално изменило и оставило печат на сва његова каснија дела.

Као драматичан разговор Св. Апостола Павла, старац је из таквог искуства изашао као други човек, изузетно оснажен и целим својим бићем посвећен обнови монашког живота. Пробуђен тим значајним догађајем, старац је постављен за игумана манастира Метеори, и дата му је додатна дужност епархијског проповедника и исповедника. Био је брилијантан говорник; ускоро је својим проповедима освојио читав регион, посебно младе људе, који су у великом броју долазили да га чују. Старац је многе од њих привео монаштву, а први постриг догодио се 1963. године. Друга монашења су убрзо следовала првом и млади игуман је убрзо био на челу велике и динамичне заједнице. Развој туризма, међутим, учинио је живот на Метеорима тешким. Због тога, старац, заједно са свим својим монасима и искушеницима, прихвата позив од стране протата Свете Горе да оде на Свету Гору и обнови манастир Симонопетра 1973. године.

Повезане вести

Вести