НЕДЕЉА, 7. 4. 2019 - 21:39

БЛАГОВЕСТИ У ЦРКВИ БОГОРОДИЦЕ ЉЕВИШКЕ: „Свет има спасења јер има Спаситеља“

Српска православна црква 7. априла прославила је Благовести, празник сећања на сусрет девице Марије и архангела Гаврила, који јој је саопштио да ће родити спаситеља људског рода. Тим поводом, као и о свим Богородичиним празницима у Цркви Богородице Љевишке у Призрену служена је Света Литургија којом је началствовао старешина овог Храма јереј Ђорђе Стефановић, уз саслужење протојереја Слободана Ђорића, пароха призренског као и професора и ученика Богословије Светих Кирила и Методија у Призрену.

ТВ Храм
Литургија у Цркви Богородице Љевишке у Призрену

„Ево дана када Бог благовести спасење роду људскоме, роду изгубљеноме, спасење свој творевини Божијој, видљивој и невидљивој. У нашем језику благовест је превод грчке речи Јеванђеље. Јеванђеље Божије јесте долазак сина Божијега и оваплоћење његово и давање вечног живота онима који верују у њега“ рекао је у својој беседи отац Ђорђе наставивши:

ТВ Храм
јереј Ђорђе Стефановић, старешина Цркве Богородице Љевишке у Призрену

„На данашњи празник збива се најважнији догађај у историји света, важнији и од самог ствaрања света. Дошло је друго, есхатолошко, вечно стварење Божије. Данас Бог постаје човек да би својим стварењем човека учинио Сином Божијим у Духу Светоме, животворном утешитељу. Зато је изабрана најчистија од свих нас, Превсета Дјева Марија, да чује радосне вести: „Радуј се благодатна, Господ је с' тобом. Дух Свети доћиће на тебе и сила вишњега осениће те“ на шта она одговори „Ево слушкиње твоје, нака ми буде по Твојој вољи“. Иако је могла да одбије, прихватила је да свету донесе спасење“ рекао је отац Ђорђе и поручио:

ТВ Храм
Литургија у Цркви Богородице Љевишке у Призрену

„Зато увек будимо радосни, будимо надоносни јер је Господ са нама, кличимо заједно са небеским силама: Радуј се обрадована, радуј се ти која си носила у себи оног који је шири од небеса, Господ је с'тобом а преко тебе и са нама. И данас ћемо заједничарити  са њим у чаши и тако свет има спасења јер има Спаситеља“ поучио је старешина Цркве Богородице Љевишке јереј Ђорђе Стефановић.

Повезане вести

Вести