ЧЕТВРТАК, 4. 4. 2019 - 08:46

Извор: spc.rs

Посета митрополита Порфирија парохији у Марибору

Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко- љубљански г. Порфирије началствовао је 31. марта 2019. године, у Крстопоклону недељу, евхаристијским сабрањем у храму Светих Кирила и Методија у Марибору.

spc.rs
Митрополит Порфирије причешћује у Марибору

Саслуживали протонамесник Богољуб Остојић, јереји Саво Косојевић и Милан Јовановић, пароси у Марибору, и ђакон Петар Козакијевић. -У светом Јеванђељу Господ нас позива да идемо за Њим узевши свој крст, тј. позива нас на добровољно разапињање, да се одричемо себе, да се одричемо острашћеног бића и да се Христос усели у нас. Узрастајући у врлинама узрастамо у љубави према Богу, која се показује кроз нашу љубав према ближњима, казао је Митрополит.

На крају свете Литругије, Митрополит је поздравио Надбискупа мариборског монсињора Алојзија Цвикла, великог пријатеља православне заједнице. Посебан украс недељног сабрања била су деца, полазници школе веронауке, каоја су отпевала причасну песму, а затим се, заједно са великим бројем присутних верника, сјединила са Христом Господом у светој тајни причешћа. 

По завршетку свете Литургије приређена је трпеза љубави током које су верници имали прилику да поразговарају са својим архијерејем.

Предходно вече, 30. марта 2019. године, Црквена општина Марибор је организовала сабрање угледних Срба из Марибора са жељом да их активније укључи у живот заједнице. Сабрању је присуствовало стотину званица. У сабрању су учествовали Митрополит загребачко-љубљански г. Порфирије, амбасадор и конзул Републике Србије у Словенији гђа Зорана Влатковић и гђа Ивана Јакшић Матовић. После поздравних говора јереја Милана Јовановића, мариборског пароха, гђе Влатковић и г. Марка Сладојевића, присутнима се, у својству домаћина сабрања, обратио и митрополит Порфирије.

Митрополит је поздравио иницијативу да се скуп организује у навечерје највећег догађаја у историји рода људског, догађаја који осмишљава људски живот. Митрополит је говорио о будућим изазовима који се постављају пред човека који живи изван своје Матице, нагласивши посебно као приоритет очување духовног идентитета.

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска

Повезане вести

Вести