УТОРАК, 14. 5. 2024 - 10:00

Извор: Епархија рашко-призренска

САОПШТЕЊЕ ЕПАРХИЈЕ РАШКО-ПРИЗРЕНСКЕ ПОВОДОМ ЗАБРАНЕ ДОЛАСКА ПАТРЈАРХА СРПСКОГ НА ОТВАРАЊЕ СВ. АРХИЈЕРЕЈСКОГ САБОРА У ПЕЋКОЈ ПАТРИЈАРШИЈИ

Епархија рашко-призренска са својим свештенством, монаштвом и верним народом са дубоким разочарењем примила је данашњу одлуку косовских власти, којом је забрањен улазак Његовој Светости Патријарху српском Г. Порфирију и епископима у његовој пратњи да уђу на територију Косова и Метохије, и заједно са осталим архијерејима учествују у служењу Свете Литургије у Пећкој Патријаршији и свечаном отварању овогодишњег сабора архијереја СПЦ.

Нажалост, ово није први пут да се забрањује улазак нашем Патријарху и посета Пећкој Патријаршији, древном историјском седишту наше Цркве и 800 година старом дому српских православних архиепископа и патријараха. Патријарха Порфирија и наше архијереје верни народ је очекивао са радошћу. Верници су почетак Св. Архијерејског сабора у Пећкој Патријаршији видели као снажну подршку Цркве у нашим настојањима да истрајемо на овим просторима у тешким временима.

Верска права и слободе које су потребне нашем народу и Цркви на Косову и Метохији су универзална права која се подразумевају у сваком друштву које жели да почива на владавини права. Онемогућавање слободе на верска окупљања, одсуство слободе кретања верских великодостојника и права на њихов пасторални рад додатно показују алармантно тешку ситуацију у којој живи наш народ са својом Црквом на овом простору.

Епархија рашко-призренска наглашава да је главни циљ Српске православне цркве добробит својих верника и нормалан суживот са свим људима добре воље на овом простору. Ту поруку је Патријарх српски Г. Порфирије редовно понављао када би год боравио на Косову и Метохији или говорио о њему, наглашавајући увек да сви људи треба да живе у миру и међусобном поштовању.

Повезане вести

Вести