НЕДЕЉА, 7. 4. 2024 - 14:35

Извор: TВ ХРАМ

Епископ Нектарије у Саборном храму: Ми православни смо позвани да будемо светлост свету (ФОТО/ВИДЕО)

Крст нам показује пут трпљења и наде. Свет у коме живимо се падом Адама и Еве удаљио од Бога и зато је љубав Божија постала страна овом свету. Последица тога је свако ко живи по Божијој вољи и противи се греху постаје непријатељ овом свету који у злу лежи. Ми православни смо позвани да будемо светлост свету, да живећи хришћански обасјамо и преобразимо овај свет покајањем и животом у Христу, рекао је Епископ Нектарије у беседи, 7. априла 2024. године.

ТВ Храм

Са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, Његово Преосвештенство Епископ јегарски г. Нектарије, викарни Епископ Патријарха српског, началствовао је на светом евхаристијском сабрању у Саборном храму Светог архангела Михаила у Београду, у Недељу Крстопоклону, када молитвено прослављамо празник Благовести, 7. априла 2024. године.

Епископу Нектарију саслуживало је свештенство и ђаконство Архиепископије београдско-карловачке, у молитвеном присуству бројног верног народа.

У поучној беседи, Преосвећени Епископ је рекао да је блага вест спасења која је откривена Пресветој Богородици порука духовне слободе у Христу. Створени смо од Бога како би живели слободни од греха, у заједници са Њим и једни са другима користећи дар слободе да се избавимо од тираније злога. Зато Свети Оци премудро утврдише да се у ову трећу недељу пред хришћане износи часни и животворни крст који је кључ који отвара капију Царства Небеског. Без крста, без бола, туге, рана не можемо се приближити жељеном рају - зато Црква данас износи часни крст да би нас охрабрила и оснажила, јер крст увек прати васкрсење. Крст нам показује пут трпљења и наде. Свет у коме живимо се падом Адама и Еве удаљио од Бога и зато је љубав Божија постала страна овом свету. Последица тога је свако ко живи по Божијој вољи и противи се греху постаје непријатељ овом свету који у злу лежи. Ми православни смо позвани да будемо светлост свету, да живећи хришћански обасјамо и преобразимо овај свет покајањем и животом у Христу.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести