ПОНЕДЕЉАК, 26. 2. 2024 - 09:30

Извор: ТВ Храм

Свето Евхаристијско Сабрање у Цркви Светог Симеона Мироточивог

Његова Светост Патријарх српски Г. Порфирије служио је Свету Архијерејску Литургију у Цркви Светог Симеона Мироточивог уз саслужење Преосвећене господе Епископа: марчанског Саве, топличког Петра и стобијског Јакова, многобројног свештенства и ђаконства у присуству верног народа.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Након прочитаног јеванђељског зачала сабраном народу обратио се Епископ Сава истакавши да је Отац Симеон заиста наш отац, који нас води ка извору смисла и постојања, ка извору који се зове Христос, да је зачетник и предводитељ наш у православној вери.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

На крају Свете Литургије Патријарх Порфирије освештао је славске дарове, пресекао славски колач и обратио се верном народу: „У љубави Христовој сви су његови, али од наше спознаје да смо Његови и да смо у Његовом загрљају зависи да ли ће тај загрљај бити наше спасење или ће тај загрљај бити оков и стега мука“.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Његова Светост Патријарх српски Г. Порифирје благословио је трпезу љубави која је уприличена након Свете Литургије којој су поред Његове Светости, Преосвећене господе Епископа, свештенства и ђаконства присуствовали и људи из политичког, културног и јавног живота, као и деца из околних школа.

Том приликом Архимандрит Данило, директор Патријаршијске управне канцеларије, даровао је Његовој Светости патерицу, а домаћину славе икону Пресвете Богородице.

ТВ Храм
ТВ Храм

***

Преподобни Симеон Мироточиви - Стефан Немања

Велики владалац српског народа, ујединитељ српских земаља, творац независне српске државе, бранитељ Православља, истребитељ јереси. Најпре био крштен у латинској цркви, но доцније ослободи се од те цркве и постане члан цркве православне. Најпре зависио у државном погледу од Грка, но доцније ослободио се те зависности и постао потпуно самосталан. Када је утврдио државу, и веру православну у држави, тада, по примеру свога сина Саве, прими монашки чин у манастиру Студеници 1195. године и добије име Симеон. Жена његова Ана такође прими монашки чин, добије име Анастасија и повуче се у женски манастир. После две године иночества у Студеници Симеон оде у Свету Гору. Ту се настани најпре у манастиру Ватопеду, заједно са Савом. Отац и син проводили су дане и ноћи у молитви. Ту су саградили шест параклиса: Спаситељу, Бесребреницима, светом Георгију, светом Теодору, Претечи и светом Николају. Купе рушевине Хиландара и саграде диван манастир, у коме Симеон поживи само осам месеци па сконча. Кад је био на издисају, Сава га, по његовој жељи, положи на просту рогозину. Са очима управљеним у икону Богоматере и Спаситеља блажени старац изусти ове речи: "Всјакоје диханије да хвалит Господа!" И пресели се ка Господу.

Повезане вести

Вести