ПОНЕДЕЉАК, 12. 2. 2024 - 11:00

Извор: ТВ Храм

Слава Богословије Света Три Јерарха у манастиру Крки

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије служио је Свету Архијерејску Литургију на празник Света Три Јерарха, 12. фебруара 2024. године у манастиру Крка. Његовој Светости саслуживали су Преосвећена господа Епископи: нишки Арсеније, буеносајрески и јужно-централноамерички и администратор Митрополије загребачко-љубљанске Кирило, далматински Никодим, осечко-пољски и барањски Херувим, ваљевски Исихије, захумско-херцеговачки Димитрије, шабачки Јеротеј и јегарски Нектарије, викар Патријарха српског; ректори Богословија у Београду, Сремским Карловцима и на Цетињу, свештенство и свештеномонаштво из више епархија Српске Православне Цркве, у молитвеном присуству професора и ученика Богословије Света Три Јерарха, директора Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама др Владимира Рогановића, високих званичника, као и верног народа.

ТВ Храм
ТВ Храм

Данас су напросто поделе, сукоби и неспоразуми од најмањих до глобалних такви да се питамо да ли смо свесни смисла свога постојања и да ли знамо да је човек добио живот као дар од Бога и добио таленте и дарове да би умножавајаћу их славио Бога и славио јединство међу људима и Света Три Јерарха нас на то подсећају, да смо створени као један и јединствени људски род, од једне крви, од истог меса, истих костију како каже Апостол Павле, створени смо као један Адам и да постанемо једно у Богу и једно у Христу. То можемо бити ако смо једно у добру, није свако јединство благословено, рекао је Патријарх Порфирије у беседи.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

На крају Свете Литургије, освештани су славски дарови поводом славе Богословије Света Три Јерарха.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

* * *

Света Три Јерарха

Светитељи: Василије Велики, Григорије Богослов и Јован Златоуст имају сваки посебно свој дан празновања у месецу јануару и то: Василије Велики 1. јануар, Григорије Богослов 25. јануар и Јован Златоуст 27. јануар и 13. новембар. А овај заједнички празник установљен је у XI веку за време цара Алексија Комнена. Једном наста однекуда распра у народу око тога, ко је од ове тројице највећи. Једни уздизаху Василија због његове чистоте и храбрости; други уздизаху Григорија због његове недостижне дубине и висине ума у богословљу; трећи уздизаху Златоуста због његове чудесне красноречивости и јасноће излагања вере. И тако, једни се назваше василијани, други григоријани, а трећи јованити. Но промислом Божјим овај спор би решен на корист цркве и на још већу славу тројице светитеља. Епископ евхаитски Јован (14. јуна) имаде једну визију у сну, наиме: најпре му се јавише сваки од ова три светитеља, напосе у великој слави и неисказаној красоти, а потом сва три заједно. Тада му рекоше: "Ми смо једно у Бога, као што видиш, и ништа нема у нама противречно... нити има међу нама првог ни другог". Још посаветоваше светитељи епископа Јована да им он напише једну заједничку службу и да им се одреди један заједнички дан празника. Поводом овога дивног виђења спор се реши на тај начин што се одреди 30. јан. као заједнички празник за сва три ова јерарха. Овај празник грчки народ сматра не само црквеним него и својим највећим националним и школским празником.

Повезане вести

Вести