НЕДЕЉА, 11. 2. 2024 - 14:11

Извор: ТВ ХРАМ

ТРИДЕСЕТ ШЕСТА НЕДЕЉА ПО ДУХОВИМА У ЕПАРХИЈАМА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

У Тридесет шесту недељу по Духовима молитвено је било у свим епархијама Српске Православне Цркве, а посебну духовну радост имао је верни народ у литургијским заједницама где су Патријарх и архијереји началствовали на евхаристијским сабрањима уз саслужење свештенства и монаштва и молитвеном присуству народа Божијег.

* * *

Пренос моштију Светог Игњатија Богоносца

Епархија врањска

У недељу, 11. фебруара 2024. године, на празник Преноса моштију светог Игњатија Богоносца, у Саборном храму Свете Тројице у Врању служена је света архијерејска Литургија којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ врањски г. Пахомије уз саслужење свештенства Епархије врањске.

* * *

Епископ Јован богослужио у манастиру Светог Пајсија у месту Шуљковац код Јагодине

Епархија шумадијска

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служио је Свету архијерејску Литургију у манастиру Светог Пајсија у месту Шуљковац код Јагодине. Преосвећеног Епископа дочекао је настојатељ ове Свете обитељи протосинђел Пајсије Илић, свештенство и монаштво шумадијске епархије као и верни народ. За певницом су појале сестре манастира Липар.

После причешћа, уследило је освећење нове каменорезачке радионице у економском кругу манастира.

* * *

Епископ Фотије у Главичицама

Епархија зворничко-тузланска

Његово Преосвештенство Епископ зворничко-тузлански г. Фотије служио је свету архијерејску Литургију у Главичицама.

* * *

Епископ Атанасије: Особине наше вере су јасно виђење и крепко хођење

Епархија милешевска

Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију у Саборном храму Светог Василија Острошког у Пријепољу.

* * *

Света архијерејска Литургија у Кућанцима

Епархија пакрачко-славонска

Празник Преноса моштију Светог Игњатија Богоносца молитвено је прослављен у храму Светих апостола Петра и Павла у Кућанцима. Свету архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ пакрачко-славонски г. Јован.

* * *

Епископ Иларион богослужио у Саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Зајечару

Епархија тимочка

Његово Преосвештенство Епископ тимочки г. Иларион началствовао је литургијским сабрањем у Саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Зајечару.

Епископ Иларион је на Литургији саопштио сабраном  верном народу да су донете две важне одлуке са циљем унапређења црквеног живота у Зајечару.  Наиме, одлучено је да се при Саборном храму обнови постојање "Женског хришћанског удружења Свете мајке Ангелине" које је на територији Зајечара и Епархије тимочке постојало до Другог светског рата, и ком ће моћи да се придруже све заинтересоване вернице зајечарске црквене заједнице. Такође, основано је удружење "Богородичино братство" које за циљ има учествовање и помагање у практичним сегментима црквеног живота и ком се могу прикључити сви заинтересовани верници. Канцеларија ЦО Зајечар ће припремите сву потребну документацију за доношење ових одлука. Преосвећени Епископ је изразио наду да ће ова удружења олакшати практично функционисање црквене заједнице, а да ће свим будућим члановима бити на духовну корист и спасење. Такође, Преосвећени Епископ упутио је заинтересоване вернике да се за сва додатна питања обрате старешини храма, проти Зорану.

* * *

Свето евхаристијско сабрање у Перту

Епархија аустралијско-новозеландска

Његово Преосвештенство Епископ аустралијско-новозеландски г. Силуан служио је свету архијерејску Литургију уз саслужење свештенства Пертског намеснмиштва у храму Свете Тројице у Перту.

* * *

Епископ Димитрије богослужио у Требињу

Епархија захумско-херцеговачка

Светом архијерејском Литургијом у Храму Преображења Господњег у Требињу началствовао је Његово Преосвештенство Епископ захумско-херцеговачки г. Димитрије. Након Отпуста, Епископ Димитрије пожелео је да благослов Божији дође на све сабране и обавестио их о догађајима који ће пратити обележавање годишњег помена Владици Атанасију.

Повезане вести

Вести