НЕДЕЉА, 4. 2. 2024 - 18:22

Извор: Радио Гораждевац

Владика Теодосије са народом из Гораждевца: Ми смо своји на своме, не треба да се плашимо њих, него да не правимо исхитрене грешке због којих ћемо се касније кајати (ВИДЕО)

После свете архијерејске Литургије у повратничком селу Осојане, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски г. Теодосије посетио је данас, 4. фебруара 2024. године у поподневним сатима Гораждевац, где је разговарао са великим бројем окупљених грађана. Он је рекао да је осетио потребу да као њихов духовник и пастир буде са њима, да их саслуша и упути речи саосећања и подршке, јер, како је рекао, сви смо ми у истој ситуацији.

Радио Гораждевац

“Ја сам имао жељу данас да свратим овде после Осојана, где сам служио Литургију, мало да се видимо, мада смо ми стално овде. Стално смо једни поред других и да делимо, што се каже, и радост и тугу, кад не дај Боже то треба, заједно смо. То је оно што је наш велики благослов и снага наша да се држимо заједно. Али, после ових задњих дешавања која су се десила овде имао сам такву намеру да дођем и да се, да тако кажем, лично видимо и да пренесем нека своја осећања колико могу”, рекао је окупљенима Владика Теодосије.

Он је рекао да никада није волео много речима да охрабри народ колико делима. Оно што радимо много више говори од онога што тренутно изговарамо. И дан данас ту смо хвала Богу сви заједно. И ово све што пролазимо некако заједно пролазимо.

“Оно што сам рекао у Осојанима рекао бих и овде. Цео свет се диви вашем подвигу, вашој вери, вашој одлучности и истрајности. Није било лако бар од 1999. па до сада, то је 25 година опстанка. Али каже Господ - Ко истрпи до краја тај ће се спасити. Ако неко трчи маратон или трку па на крају одустане, ништа му се не рачуна, оно што је радио, оно што је трпео. Са вером у Бога треба да свој подвиг до краја и завршимо. Ко зида кућу ако није саградио кров све оно је узалуд радио раније. Тако и ми у Цркви, тако наш народ, једноставно видимо и себе и свој положај тренутном ситуацијом и оно што је мени увек било важно, као свештеник цело Косово и Метохија ми је битно, важно, поготово ту где смо опстали и где истрајавамо све ове године”, рекао је Владика.

Епископ је у обраћању окупљенима нагласио колико је јединство и слога важно у оваквим тренуцима. Боримо се да сачувамо овде, што кажу, и сваки дом, и сваку кућу да останемо некако компактни, у љубави Божијој и у слози једни са другима. Кад имате један прутић лако га је сломити, кад се он увеже онако како знају лепо да га исплету, онда један држи другог. И сви заједно не може нико да га поломи, рекао је Владика Теодосије.

“Тако је кад је у питању и једна породица, када је у питању село, када је у питању шире, црква, наше вековно, вековно искуство на овим просторима нас учи да је потребно не сами него са Богом да истрајемо. Каже Господ у Јеванђељу имаћете невоље у свету. Не обећава нам лак живот, не обећава. Обећава вам не бој те се, ја сам са вама, каже Господ. Верујте у то сам се уверио много пута и ми који смо на Косову и Метохији да је Господ са нама. Тамо где је најтеже и тамо где је најпотребније да се помогне ту је Господ. Ми у том тренутку можда то лично не доживљавамо али после видимо да у свему што се дешава да је ту Господ и помоћ Божија. Ово време нам нажалост није наклоњено у много чему. Кад кажем није наклоњено није то ништа страшно, у смислу сад опет смо своји на своме. Свако има свој дом, двориште, свако има своју обитељ, ви сте своји на своме. А тешко је човека померити са свог прага ако он сам не одлучи да се окрене и оде”.

Најлакше је бранити свој кућни праг, јер је човек онда унутра у својој савести миран. Зна ко је шта је и шта брани тако да ово што се дешава задњих дана и пре, мени личи на својеврсно застрашивање, каже епископ Теодосије.

„Кад кажем застрашивање то је оно ајде да ухапсимо једнога па ће десеторица да оду сами. Или да урадимо неку штету па ће ови други да се уплаше. Или ајде да дођемо у Гораждевац и Осојане па ће сви други да се уплаше. Ја мислим да онај који има веру и ко је онако стамен и истрајан он не треба да се тек тако уплаши и не треба то да покаже да би друге плашио. Ово вам говорим из сопственог искуства. Ми овде делимо све заједно. Знате да су цркве биле рушене и знате да смо били нападани и све смо делили заједно. Сад смо у истој ситуацији. Они су дошли овде да вас застраше, сутра ће можда и нас негде на неком месту, али свако ради своје. Кад знамо да смо истрајни и кад знамо да смо своји на своме не треба да се никога плашимо. Оно чега треба да се плашимо то је себе, својих грешака јер човек може једном у животу да погреши и да се цео живот каје ако не донесе добру одлуку у датом тренутку. Зато је потребно увек саветовати се и не доносити хитре одлуке“, поручио је владика окупљеним Србима из Гораждевца.

Владика је поручио окупљеном народу да их сви гледају као јунаке, и да ако оду негде одавде више их нико таквим очима неће гледати. Радује га што, како је рекао, има оволико деце. Ми само не треба да дозволимо себи да нас грех удаљује од Бога и истине. Оно што ви имате овде су Пећка Патријаршија и Високи Дечани. Рекао је да ми опстајемо зато што Свети краљ неће да остави своје Дечане и запитао да ли могу монаси да оставе Светог краља?

„А онда верни народе можете ли ви оставити монаштво, свештенство и цркве и окренути им леђа. Може, ако је неко себичан и не мисли на друге, он ће тако урадити. Колико пута су мени рекли, колико си дуго био ту, толико си урадио, ајде сад овамо нека неко други тамо буде на Косову. Где да идем са Косова. То се не иде. Не постоји то место, без обзира на све недаће. Немојте мислити да је мени лако јер носим мантију. Када сам се враћао са пута претресали су ме на прелазу, па детаљна контрола, па скенер. Верујте да је њима било више непријатно него мени. Ако сам ја исправан и ако имам мир Божији у себи, ја се нећу уплашити. То је моја порука не само овде него свуда, да баш када је тешко морамо бити јаки, сложни и истрајни“, рекао је владика Рашко-призренски.

Владика је поручио верницима да буду смирени да нико од нас Срба не очекује да дижемо револуцију или да пркосимо.

„Самим тим што опстајемо овакви какви смо са именом и презименом и тиме што имамо, ми највише доприносимо и цркви и нашој држави и свим Србима који живе на свету. То је оно што и ви видите. Нама је циљ да ми останемо овде да живимо како би сачували своје светиње и своју домовину и све остало. Ја сам уверен да они који су нас до сада помагали, водили рачуна и бринули о нама да ће и даље. И још више, сада смо још више у фокусу него раније. И патријарх је био. Свуда прича о Гораждевцу и Ораховцу и једва чека да дође поново“, рекао је окупљенима у Гораждевцу владика Рашко призренски Теодосије.

Повезане вести

Вести