НЕДЕЉА, 4. 2. 2024 - 09:26

Извор: TВ ХРАМ

Свето евхаристијско сабрање у Храму Светог Саве на Врачару (ФОТО/ВИДЕО)

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије служио је свету архијерејску Литургију у заветном спомен-храму Светог Саве на Врачару у Тридесет пету недељу по Духовима, 4. фебруара 2024. године.

ТВ Храм

Његовој Светости саслуживали су Преосвећена господа викарни Епископи: новобрдски Иларион и топлички Петар, свештенство и ђаконство Архиепископије београдско-карловачке, у молитвеном присуству верног народа Божијег.

У беседи, Преосвећени Епископ Петар је рекао да се често питамо и кажемо, ако Бог зна све најбоље, зашто Му се ми молимо за различите потребе? Он зна шта је најбоље за нас. На овом примеру видимо, драга браћо и сестре, да је Господ дао велику слободу човеку да буде Његов саговорник, да може да му се обраћа у сваком тренутку свог живота и да може утицати на Божје деловање у овоме свету. Зато ми и кажемо да је молитва највеће и најјаче оружје. Заборављамо која је снага молитве, јер молитва може да учини могућим оно што је за логику немогуће. Зато нас оваква вера ослобађа, драга браћо и сестре. Ослобађа нас да искрено волимо, будући да нам наша логика и наши себични, егоистични механизми за самопреживљавање говоре супротно – да је волети опасно, да је волети штетно, јер када волимо ми морамо да се жртвујемо, морамо да дамо од себе, морамо да изгубимо, можемо да будемо повређени итд. То је логика палог човека, то је логика човека који је заробљен у кругу смрти. Међутим, Господ нас ослобађа и каже: Верујте! И ако љубави ради и живот изгубите зарад другога, не бојте се! Са Господом никад нисмо на губитку. Господ је тај који је победио свет и Он нас ослобађа да слободно можемо да волимо. И кад год се плашимо да волимо, тада је време да наступи наша вера, да с поверењем деламо онако као прави, истински ученици Господњи.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести