НЕДЕЉА, 28. 1. 2024 - 13:12

Извор: TВ ХРАМ

Празник Светог Саве у Бечу – Слава Саборног храма (ФОТО)

У суботу, 27. јануара 2024. године, благословом Његовог Преосвештенства Епископа бачког и Администратора црквених јединица у Аустрији Г. др Иринеја, Његово Преосвештенство Епископ хвостански Г. Алексеј, викар Његове Светости Патријарха српског Г.Г. Порфирија, началствовао је Светом архијерејском Литургијом на празник Светог Саве, Првог Архиепископа Српског – Славе Саборног храма у Бечу.

Епархија аустријско-швајцарска

Епископу је саслуживало свештенство из Беча: настојатељ Храма Христовог Васкрсења протојереј-ставрофор Драго Вујић, настојатељ храма Акатиста Пресвете Богородице јереј Миладин Вујковић, парох при храму Рођења Пресвете Богородице протојереј Александар Станковић, свештенство Саборног храма – настојатељ јереј Миљан Антић, протојереј Ђорђе Пантелић, ђакон Александар Дмитровић као и ђакон Никола Костић из Београда.

Храм је био испуњен мноштвом верног народа из Беча, околине, градова изван Аустрије али и из отаџбине, који су приспели храму Светог Саве, да узнесу своје молитве заједно са Архијерејем и свештенством.

На Божанственој Литургији је одговарао Епархијски хор Корнелије Станковић под диригентском палицом гђе Иве Мрвош – Анокић, који су ове године били кумови славе. По заамвоној молитви је уследило благосиљање славских дарова.

Епископ Алексеј је честитао свима празник и славу храма, обративши се верницима пригодном беседом. Истакао је тежину духовног наслеђа које нoси српски род, јер је оно испуњено Јеванђељем. Свети Сава је кренуо Христовим стопама, постао је Ризница Духа Светога, храм Духа Светога. Епископ је тиме рекао да сви треба да се угледамо на њега, који је испунио Јеванђеље – оно што је Сам Христос заповедио. А за све то треба да захвалимо Господу, за његов подвиг, за његове молитве, као нашег првог Архиепископа који се и дан данас бори за нас. Епископ је истакао да је увек потребно да се упитамо да ли љубимо Господа, угледајући се на пример Светог Саве, који га је неизмерно волео, на шта нам указује његов немерљиви подвиг, присетивши и на то да ако не волимо једни друге не волимо ни Господа. С тим у вези, Владика Алексеј је навео примере љубави према ближњем, истичући светитељево измирење његове старије завађене браће, Вукана и Стефана Првовенчаног, као и начин на који је Свети Сава постигао помирење са Угарским краљем Андријом, са којим је постао и пријатељ, а све то вођен Духом Светим. Епископ је истакао важност ходања за Господом, и да нам је Свети Сава најбољи узор у томе – „поучимо се од њега, измолимо његове молитве да буде наш заступник, да нам укаже тај пут пропућен Христом, како да идемо и не клецамо ни лево ни десно, него храбро да идемо за Њим.“

Затим се Епископу обратио старешина Саборног храма јереј Миљан Антић, захваливши се у име свештенства и верног народа што је својим доласком увеличао овај празник. Потом је уследила трпеза љубави у парохијској сали храма Светог Саве.

Епархија аустријско-швајцарска
Епархија аустријско-швајцарска
Епархија аустријско-швајцарска
Епархија аустријско-швајцарска
Епархија аустријско-швајцарска
Епархија аустријско-швајцарска
Епархија аустријско-швајцарска
Епархија аустријско-швајцарска
Епархија аустријско-швајцарска

 * * *

Навечерје празника Светог Саве – Славе Саборног храма у Бечу

Епархија аустријско-швајцарска

У петак,  26. јануара 2024. године, благословом Његовог Преосвештенства Епископа бачког и Администратора црквених јединица у Аустрији Г. др Иринеја, Његово Преосвештенство Епископ хвостански Г. Алексеј, викар Његове Светости Патријарха српског Г.Г. Порфирија, началствовао је вечерњим богослужењем уочи празника Светог Саве, Првог Архиепископа Српског – Славе Саборног храма у Бечу.

Епископу су саслуживали настојатељ храма јереј Миљан Антић, протојереј Ђорђе Пантелић и ђакон Александар Дмитровић.

Епископа Алексеја дочекало је свештенство храма са верним народом.

Свечаности празничног богослужења допринели су појци храма, који су својим слаткопјенијем пренели садржај празника. Стихире и тропари који сачињавају службу Светитељу испуњени су мотивима из житија Светог Саве, сведоче о његовој преданости Богу, жељи да остави Царску круну и порфиру и о његовој Великој улози у просвећењу рода српског.

На крају богослужења Епископ Алексеј се обратио верном народу са поучном беседом, честитавши свима овај Велики празник и Славу Саборног храма.

Епархија аустријско-швајцарска
Епархија аустријско-швајцарска
Епархија аустријско-швајцарска
Епархија аустријско-швајцарска

Повезане вести

Вести