ПЕТАК, 19. 1. 2024 - 08:58

Извор: TВ ХРАМ

Богојављење литургијски прослављено у Храму Светог Саве (ФОТО/ВИДЕО)

Само два пута послушања у нашем животу постоје, две могућности. Онда када бирамо пут без Бога, слушамо искључиво и само свој глас, глас острашћеног и грешног човека. Када слушамо глас Бога Оца, онда слушамо реч Његовог Сина, а то је глас Јеванђеља, рекао је Патријарх Порфирије у беседи, 19. јануара 2024. године.

ТВ Храм

У заветном спомен-храму Светог Саве на Врачару, Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије предстојао је на светом евхаристијском сабрању на празник Богојављење, 19. јануара 2024. године.

Патријарху Порфирију саслуживао је Његово Преосвештенство Епископ ремезијански г. Стефан, викар Патријарха српског, свештенство и ђаконство, у молитвеном присуству верног народа.

У беседи, Његова Светост је рекао да дошавши у свет, Син Божији узео је на себе људску природу, у пуноћи је открио ко је то Бог, какав је Бог и какав треба да буде човек. Ево дан крштења Господа Исуса Христа, Бог се открива као заједница личности - Отац, Син и Свети Дух - као један Бог, али три личности, где се три личности у савршенству, у љубави прожимају и тај свој суштински и природни начин постојања дао као модел живота рода људског. Мноштво је личности, мноштво појединаца, мноштво икона Божијих, али ниједна није сама себи довољна. Свака налази пуноћу, смисао и лепоту живота у прожимању у љубави са другим људима и са другим личностима. На дан крштења Господњег јавио се Бог, открио се Бог као Света Тројица - Бог Отац, гласом: Ово је Син мој љубљени, Дух Свети сишавши на Господа који се крштава и наравно сам Господ Исус Христос. Ово је Син мој љубљени, Њега слушајте - то су речи Бога Оца. Само два пута послушања у нашем животу постоје, две могућности. Онда када бирамо пут без Бога, слушамо искључиво и само свој глас, глас острашћеног и грешног човека. Када слушамо глас Бога Оца, онда слушамо реч Његовог Сина, а то је глас Јеванђеља.

На крају свете Литургије, служен је чин великог водоосвећења.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

* * *

Богојављење

ТВ Храм

Када Господ Исус беше навршио 30 година од Свог телесног рођења Он отпоче Свој учитељски и спаситељски посао. И сам ,почетак почетка ознаменова крштењем на Јордану. Св. Кирил Јерусалимски вели: „Почетак света вода, почетак Јеванђеља Јордан." При крштењу Господа у води објавила се свету она тајна која се у Ст. Завету наговештавала, о којој се у старом Мисиру и Индији само баснословило, тј. тајна божанске Свете Тројице. Отац се јавио чувству слуха, Дух се јавио чувству вида, а Син се јавио уз то још и чувству додира. Отац је изрекао Своје сведочанство о Сину. Син се крстио у води а Дух Свети у виду голуба лебдео је над водом. А ка- да Јован Крститељ засведочи и рече о Христу: Ово је јагње Божије које узе на се гријехе света (Јов. I 29) и када он погрузи и крсти Господа у Јордану, тиме се показа и мисија Христова у свету и пут нашега спасења. Наиме: Господ узе на се грехе рода човечјег и под њима умре (погружење) и оживе (излазак из воде); и ми морамо умрети као стари греховни човек и оживети као очишћени, обновљени и препорођени. Ово је Спаситељ, и ово је пут спасења. Празник Богојављења (Теофанија, грчки) просвећује показујући нам Бога као Тројицу једнобитну и неразделну. То је једно. И друго: јер се свак од нас крштењем у води просвећује тиме што постаје усиновљен од Оца Светлости, заслугом Сина и силом Духа Светога.

Повезане вести

Вести