СУБОТА, 6. 1. 2024 - 15:21

Извор: ТВ ХРАМ

Додела стипендија ученицима и студентима са Косова и Метохије у Дому културе "Грачаница" (ФОТО)

У великој сали Дома културе у Грачаници, 6. јануара 2023. године, Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије уручио је стипендије средњошколцима и студентима са простора Косова и Метохије, које додељује Задужбина Симе Игуманова.

ТВ Храм

Том приликом, одржана је свечана академија, а Патријарх Порфирије је обишао Дом културе.

На свечаној академији пригодним словом обратио се Његова Светост, као и Преосвећени Епископ рашко-призренски Теодосије.

У обраћању, Патријарх Порфирије је поручио:

– Најпре бих, потакнут оним што је брат Живојин (Ракочевић) рекао у свом кратком уводном слову, рекао – а опростите што ћу рећи, али не могу другачије – да сам ја оно што јесам управо овде, на месту на којем сте ви и са вама. Пре свега, да кажем технички и формално, духовна матрица из које сам прогледао оком Христовим и по Његовој љубави и промислу, где сам иако слабашан почео да корачам – јесте Косово и Метохија. Наиме, манастир покајања или место покајања, како се то каже, место мог монашења, место на коме сам добио монашко име и заживео као монах јесте манастир Дечани. Дакле, овде сам рођен и препорођен. Ево, Бог је хтео да и место на којем се опет незаслужено и недостојно налазим, место поглавара Српске Православне Цркве, овде има свој пуни смисао, своје подножје и свој корен, а то јесте – Пећка Патријаршија. По вашој љубави и љубави Божјој поред овог формалног, не много више него по крви и по души, јесам оно што јесам управо овде. Отуда је потпуно депласирано говорити и помишљати –  потпуно промашено – да неко може бити нешто друго уколико напусти себе. Уколико бих био далеко од вас у било ком смислу те речи –  како рече Живојин: Немојте нас остављати! – уколико бих оставио вас, уколико бих оставио све оно што јесмо овде – ја бих заправо оставио себе! А то напросто није могуће! Ако је формално могуће, теоретски и хипотетички, онда више ја не бих био ја. Ја бих био мртав и мртвац, а да ли би после тога био неко други то Бог само зна.

Господ наш нас упозорава да ће нас Он препознати по томе ако волимо и љубимо једни друге, ако љубимо једни друге онда смо ученици Његови. Заправо, једни другима смо искључиво и само дужни љубав и тај дуг никакда не можемо одужити. Што се више трудимо да га одужимо, он је све већи, али ми нисмо – да се опет надовежем на Живојина – сиромашнији и празнији. Што смо дужнији и више дуг одужујемо – по парадоксу љубави – све смо више испуњенији и све смо више оно што јесмо.

Ми смо данас дошли да извршимо љубав и послушање у односу на оног који је знао да кад љуби и воли да је ученик Христов, да извршимо дело љубави Симе Игуманова који је изданак Косова и Метохије, који је све што је имао, своје биће и своје срце, даровао Косову и Метохији, који је своје срце и своје биће поделио, условно рчено, на два дела. Један део свог срца, своје љубави и свог бића оставио је Богословији у Призрену, а други део је оставио младости Косова и Метохије, онима који уче и коју у знању узрастају како би то знање и оно што јесу опет могли у новом кругу љубави да уткају и дарују свом народу. Из Фондације Симе Игуманова један велики део, половина прихода, даје се Богословији, а друга половина студентима и средњошколцима који су са Косова и Метохије. Ми имамо амбиције и жеље да, надахнути примером Симе Игуманова, покренемо и друге људе да се та Фондација развија. И већ јесте. Један део, који је из других извора – из породице Поповић из Београда, формиран је да се стипендирају ученици и студенти из вишечланих породица, где су четворо и више деце у једној породици. Ми смо, такође, покровитељ и Хуманитарног фонда Привредник из кога је помогнуто неколико десетина студената са Косова и Метохије, али и из других крајева у којима живи наш народ.

Дакле, љубав је оно што је покренуло Симу Игуманова, љубав према Богу, а ми, наша Црква, учествујемо у тој љубави извршавајући, како је рекао владика Теодосије, дело Христово, дело Божје. Важно је да знамо и на данашњи дан: када сејемо убираћемо љубав. Као народ Христов то морамо да знамо. Као народ православни и јеванђељски то морамо да знамо. Морамо да знамо и тим да живимо независно од наших посртања и слабости, али ту поруку својим опредељењем треба да шаљемо и свим другим људима и свим другим народима. Радостан је, испуњен и има смисла онај који се труди да пуни своје срце љубављу. По мери дозволе да уђе мржња у односу на другог, обеспокојава, дреградира и осиромашује свако себе и бива потпуно промашен.

Ја вам желим срећан Бадњи дан и сваки благослов од Бога, наравно, срећан и благословен Божић, мир Божји у вама, међу вама, у вашим породицама, али и са онима са којима делите ово небо и делите овај простор, са вашим комшијама, да Бог низведе свој мир и на све народе света, на све људе. Нека је срећан и благословен празник. Мир Божји, Христос се роди!

Свечаности је присуствовао Његово Преосвештенство Епископ хвостански г. Алексеј и архимандрит Данило, управитељ Задужбине Симе Игуманова.

тв хРАМ
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести