ПОНЕДЕЉАК, 13. 11. 2023 - 15:26

Извор: СПЦ

Епископ Петар и министар Вучевић договорили сарадњу ВДС и ВМА (ФОТО)

Потпредседник Владе и министар одбране г. Милош Вучевић посетио је 13. новембра 2023. године Верско добротворно старатељство у Београду – добротворну организацију која делује у оквирима Српске Православне Цркве.

СПЦ

Посета је организована ради успостављања сарадње наведене организације са Војномедицинском академијом, с циљем пружања медицинске помоћи корисницима услуга Старатељства.

Министар Вучевић се састао Преосвећеним Епископом топличким г. Петром, викаром Патријарха српског и координатором хуманитарних активности ВДС-а, са којим је разговарао о могућностима успостављања сарадње како би корисницима услуга Старатељства, у случају потребе, била пружена медицинска помоћ. Министар одбране захвалио је патријарху Порфирију и епископу Петру на гостопримству и на прилици да види како функционише и ради Верско добротворно старатељство и, како је истакао, „да потврдимо да као друштво јесмо солидарни, одговорни, да имамо емпатију према нашим суграђанима и сународницима којима је подршка у једном делу живота потребна”.

– Да не окрећемо главу на другу страну када се неко нађе у проблему, да разумемо да и наша Црква није само ангажована у верским објектима, него има шири друштвени карактер, али и да покажемо и да је Министарство одбране партнер у бризи о свим нашим грађанима. Поносан сам на Управу за војно здравство, на Војномедицинску академију, што смо постигли споразум са Верским добротворним старатељством да наши лекари волонтирају и пружају здравствену подршку и негу свим нашим суграђанима, сународницима, који користе услуге ВДС-а у Београду – рекао је министар Вучевић и захвалио свим волонтерима који раде у тој организацији.

Министар одбране захвалио је и епископу Петру на његовом раду, ангажману и посвећености и истакао да је поносан на лекаре, официре и све оне који су ангажовани.

– Захвалан сам и Министарству здравља што је партнер у овом процесу. Не бисмо могли ни без наших колега из Министарства здравља да направимо овај „људско-победнички“ тим. Овде је питање живота и бриге о људима. Овде се показује да ли је неко добар човек, а не да ли је добар математичар, економиста, правник, официр. Овде је питање људскости и хуманости. Захвалан сам на прилици да сазнам шта све ради ВДС и на подршци коју су Министарство одбране и Министарство здравља данас пружили Старатељства да настави да још снажније и боље брине о нашим људима – поручио је министар Вучевић.

Епископ топлички Петар истакао је значај данашње посете министра одбране и представника Управе за војно здравство Верском добротворном старатељству, јер је постигнут договор да од данас корисници услуга ове организације могу по потреби и према процени лекара да буду упућени у Војномедицинску академију, односно Центар за хитну помоћ ВМА.

– Подсетио бих све на Христове речи: Када помогосте једном од ових малих, мени сте учинили. Због тога, благодарећи Богу, благодарим и свима који учествују и који ће учествовати у овој организацији, рекао је епископ топлички Петар и додао да су се и представници Управе за војно здравство, који су присуствовали данашњој посети, пријавили да буду волонтери у Верском добротворном старатељству.

Верско добротворно старатељство је добротворна организација која спроводи различите хуманитарне активности, с циљем пружања помоћи свима којима је то потребно. На челу Старатељства, као председник, налази се Његова Светост Патријарх српски Порфирије.

Данашњој посети присуствовали су помоћник министра одбране за буџет и финансије Kатарина Павичић, шефови кабинета потпредседника Владе и министра одбране Жарко Мићин и бригадни генерал Горан Момчиловић, представници Управе за војно здравство Министарства одбране и представници Министарства здравља.

СПЦ
СПЦ
СПЦ
СПЦ
СПЦ

Повезане вести

Вести