НЕДЕЉА, 12. 11. 2023 - 12:32

Извор: ТВ Храм

Прослава славе Верске службе Војске Србије у цркви Светог Марка (ФОТО/ВИДЕО)

Његово Преосвештенство Епископ липљански и војни г. Доситеј служио је данас 12. новембра на празник Светог краља Милутина свету архијерејску Литургију у Цркви светог апостола и јеванђелисте Марка на Ташмајдану поводом крсне славе Верске службе Војске Србије.

ТВ Храм

Светом Литургијом је обележен и јубилеј десетогодишњица обнове и успостављања Верске службе Војске Србије.

Епископу Доситеју саслуживало је братства храма, свештенство и ђакони из Архиепископије београдско-карловачке и других епархија Српске Православне Цркве, укључујући и све војне свештенике у молитвеном присуству верног народа.

У току свете Литургије Епископ Доситеј је рукоположио вероучитеља Милоша Младеновића у чин ђакона, а додељене су и Патријарашке грамате заслужнима за допринос развоју Верске службе Војске Србије.

Током свете Литургије појао је мешовити хор цркве Светог Марка под уметничким руководством проф. Предрага Миодрага, а на самом крају  Епископ Доситеј је благословио славске дарове

Дан Верске службе, 12. новембар, празнује се као спомен на 1839. годину када је по први пут законски дефинисано вршење верске службе у Војсци Књажевине Србије.  Црква Светог Марка на Ташмајдану је ове године одлуком Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија добила статус војног храма, a подсећамо да је Војска Србије по први пут  1. августа 2023. године прославила крсну славу, свог небеског заштитника Светог деспота Стефана Високог (Лазаревића).

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести