УТОРАК, 31. 10. 2023 - 19:58

Извор: ТВ ХРАМ

Отворена колективна изложба Портрет на икони 2023. у Галерији “Кућа Ђура Јакшић” у Београду (ФОТО)

Колективна, жирирана изложба Портрет на икони 2023. свечано је отворена 31. октобра 2023. у Галерији “Кућа Ђура Јакшић” у Београду, уз благослов Његове Светости Патријарха српског господина Порфирија и у присуству Његовог Преосвештенства викарног Епископа топличког господина Петра.

ТВ Храм

У организацији Културног центра Калеидоскоп публици ће бити представљена 53 рада од 42 аутора из Србије и региона. Изложба, чији ауторски концепт потписује МА Биљана Јовановић је и у претходним издањима окупила бројне иконописце, који своје различите иконописачке поетике артикулишу кроз фокус на портрет на иконама светих, а које су утемељене на суптилној фузији стилизованог портрета ранохришћанског и средњовековног црквеног сликарства и савременог, отвореног истраживачког теолошко -стваралачког концепта.

На овогодишњи Конкурс је пристигло 105 радова од 73 аутора. Од 2023. године новина је проширење концепта изложбе на допојасну икону. Значај ове изложбе огледа се у чињеници да је црквена уметност признати део савремене уметности, као и васељенском значају Иконе у православном свету. Византијске уметничке концепције неодвојив су део српске културе и сасвим присан, неодвојив део
њеног бића. Стога је веома важно да Београд негује континуитет одржавања ове изложбе, кроз тежњу да се систематизује и представи јавности црквена уметност у Србији.


И ове године стручни жири био је састављен од еминентних имена из ове области: др Тодор Митровић, редовни професор на Академији СПЦ за уметности и консервацију; МА Владимир Карановић, доцент на Факултету савремених уметности; МА Јелена Хинић, доцент на Академији СПЦ за уметности и консервацију; Биљана Јовановић, МА сликарства, независни кустос и ауторка изложбе; Владимир Бата Кидишевић, један од првих српских фрескописаца у савремној историји и један од наших најпознатијих аутора сакралне уметности у свету.


Изложба ће трајати до 9. новембра 2023. Улаз за посетиоце је слободан.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести