ПЕТАК, 14. 12. 2018 - 21:13

Извор: pravoslavie.ru

Иконе враћене у светониколајевски храм у Вуковару

У четвртак, 13. децембра 2018. године, у организацији Међудржавне мешовите комисије за повраћај културних добара, уз учешће Конзерваторског одсека у Вуковару и Покрајинског завода за заштиту споменика културе из Петроварадина успешно су допремљене припадајуће иконе Светониколајевског храма у Вуковару.

ТВ Храм
Светониколајевски храм у Вуковару

Конзервиране и рестауриране иконе пароху вуковарском протојереју-ставрофору Саши Кузмановићу предали су: Бранка Шулц, председник Међудржавне комисије културних добара у Хрватској, Тајана Плеше, директор Хрватског рестаураторског завода из Загребa; др Ксенија Шкарић, члан Kомисије Хрватског рестаураторског завода; Ранка Сарачевић Вирт, главни конзерватор за покретна културна добра Министарства културе Репунлике Хрватске; Зденка Предријевац, начелник Конзерваторског одељења Министарства културе у Вуковару; Орест Шуман, рестауратор Хрватског републичког завода; Дејан Радовановић, члан Међудржавне комисије из Покрајинског завода за заштиту споменика културе из Петроварадина; и Мирослав Закић, конзерватор и рестауратор Покрајинског завода за заштиту културе из Петроварадина.

ТВ Храм
Светониколајевски храм у Вуковару

Чланови Комисије том приликом су посетили Парохијски центар у Вуковару где их је срдачно дочекао Епископ осечкопољски и барањски г. Херувим. Епископ Херувим је заједно са парохом друге вуковарске парохије јерејем Вукашином Цветојевићем угледне госте упознао са изградњом и значајем Парохијског центра.

ТВ Храм
Светониколајевски храм у Вуковару

Истог дана, извршен је повраћај рестаурираних икона у боботски храм Светог великомученика Георгија. Чланове Комисије дочекао је протојереј Горан Горановић са члановима Црквеног одбора на челу са председником Црквене општине Жељком Саиловићем. Враћене су иконе из зона празника и апостола, а њихова монтажа на иконостас и враћање у богослужбену функцију биће организована у најкраћем могућем року.

ТВ Храм
Светониколајевски храм у Вуковару

Повезане вести

Вести