НЕДЕЉА, 29. 10. 2023 - 08:49

Извор: ТВ ХРАМ

Патријарх Порфирије у Храму Светог Саве на Врачару: Реч Јеванђеља је за нас правило живота (ФОТО/ВИДЕО)

Реч Јеванђеља је реч Христова и зато је она за нас правило живота и закон. Речи Христове треба исправно да разумемо, да их исправно протумачимо, тако што се опет нећемо ослањати само на своја искуства, своја знања и своје способности, него ћемо се трудити да увек наша тумачења, наша разумевања речи Христове буду у сагласју са свима светима. Да онако како смо од светих научили, онако како смо примили, како нас подсећа Свети апостол Павле, то чувамо, по томе живимо и то предамо. И неретко да бисмо разумели реч и поруку Христову, иако је она по правилу једноставна и намењена сваком човеку, потребно је да имамо пламену молитву, потребно је да се трудимо да живимо у подвигу, потребно је да нам вера буде жива, рекао је Патријарх Порфирије у беседи, 29. октобра 2023. године.

ТВ Храм

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије служио је свету архијерејску Литургију у заветном спомен-храму Светог Саве на Врачару, у Двадесет прву недељу по Духовима, 29. октобра 2023. године.

Његовој Светости саслуживали су Његово Преосвештенство Епископ ремезијански г. Стефан, викар Патријарха српског, свештенство и ђаконство, у молитвеном присуству верног народа.

У току свете Литургије, Патријарх Порфирије рукоположио је у чин јерођакона монаха Нила Лазаренка из Скита Светог Спиридона из Гајлнауа код Лимбурга.

У архипастирској беседи, Патријарх Порфирије је рекао да је реч Јеванђеља реч Христова и зато је она за нас правило живота и закон. У нашем односу према речи Христовој, не важе правила, гласања већине, то јест по речи Христовој - не можемо одлучивати само и искључиво на основу својих људских параметара и искустава и узимати оно што нам одговара, а оно што нам не одговара, што је тешко да носимо, што захтева подвиг и труд то одбацујемо. И данашња прича, одломак из Јеванђеља по Луки јесте реч Христова, како бележи јеванђелист Лука. И неретко речи Христове треба исправно да разумемо, да их исправно протумачимо, тако што се опет нећемо ослањати само на своја искуства, своја знања и своје способности, него ћемо се трудити да увек наша тумачења, наша разумевања речи Христове буду у сагласју са свима светима. Да онако како смо од светих научили, онако како смо примили, како нас подсећа Свети апостол Павле, то чувамо, по томе живимо и то предамо. И неретко да бисмо разумели реч и поруку Христову, иако је она по правилу једноставна и намењена сваком човеку, потребно је да имамо пламену молитву, потребно је да се трудимо да живимо у подвигу, потребно је да нам вера буде жива.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести