СРЕДА, 27. 9. 2023 - 10:10

Извор: ТВ ХРАМ

Света архијерејска Литургија у Николајевској цркви у Земуну - Епископ Доситеј: Носити крст Христов значи имати љубав према ближњима и љубав према Богу (ФОТО/ВИДЕО)

Смирење је знак Божијег присуства у нама. Један од светих људи је рекао - Као што се на смиреној води огледа лик, тако се и у смиреној души огледа Бог. Зато, да бисмо били крстоносци, ми треба да стичемо и врлине, а то су - смирења, трпљења, кротости, љубави према ближњем и љубави према Богу. Бити крстоносан, носити крст Христов значи имати љубав према ближњима и имати љубав према Богу, рекао је Епископ Доситеј у беседи, 27. септембра 2023. године.

ТВ Храм

У Николајевској цркви у Земуну, са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, Његово Преосвештенство Епископ липљански и војни г. Доситеј служио је свету архијерејску Литургију на празник Воздвижења Часног Крста - Крстовдан, 27. септембра 2023. године.

Епископу Доситеју саслуживало је свештенство и ђаконство Архиепископије београдско-карловачке, у молитвеном присуству верног народа Божијег.

У поучној беседи, Преосвећени Епископ је рекао да ако хоћемо да личимо на Христа, ми крст Његов треба да носимо у смирењу, не гордо, не хвалисаво, него побожно, са страхопоштовањем и смирењем, јер смирење је као неки крст у нама, смирење је победонсно, без смирења ми ништа духовно не можемо да постигнемо, смирење је знак Божијег присуства у нама. Један од светих људи је рекао - Као што се на смиреној води огледа лик, тако се и у смиреној души огледа Бог. Зато, да бисмо били крстоносци, ми треба да стичемо и врлине, а то су - смирења, трпљења, кротости, љубави према ближњем и љубави према Богу. Бити крстоносан, носити крст Христов значи имати љубав према ближњима и имати љубав према Богу. Тада ми живимо у знаку сина Божијега, тада нас Бог Отац препознаје као своје синове.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

* * *

Крстовдан

ТВ Храм

Овога дана празнују се два догађаја у вези са Часним Крстом Христовим: прво проналазак Часног Крста на Голготи, и друго повратак Часног Крста из Персије опет у Јерусалим. Обилазећи Свету Земљу св. царица Јелена намисли да потражи Часни Крст Христов. Неки старац Јеврејин, по имену Јуда, једини знаде место где се Крст нахођаше, па присиљен од царице изјави, да је Крст закопан под храмом Венериним, кога подиже на Голготи цар Адријан. Царица нареди, те порушише тај идолски храм, па копајући у дубину нађоше три крста. Док царица беше у недоумици, како да распозна Крст Христов, пролажаше мимо тога места пратња са мртвацем. Тада патријарх Макарије рече, да мећу на мртваца редом један по један крст. Када метнуше први и други крст, мртвац лежаше непромењено. А када ставише на њ трећи крст, мртвац оживе. По томе познаше, да је то Часни и животворни Крст Христов. Метнуше га потом и на једну болесну жену, и жена оздрави. Тада патријарх уздиже Крст, да га сав народ види, а народ са сузама певаше: Господе помилуј! Царица Јелена направи ковчег од сребра и положи у њ Часни Крст. Доцније цар Хозрој освојивши Јерусалим, одведе многи народ у ропство и однесе Крст Господњи у Персију. У Персији Крст је лежао 14 година. Цар грчки Ираклије 628. год. победи Хозроја и са славом поврати Крст у Јерусалим. Ушавши у град, цар Ираклије ношаше Крст на својим леђима. Но наједанпут стаде цар и не могаше ни корака крочити. Патријарх Захарија виде ангела, који спречаваше цару да у раскошном царском оделу иде под Крстом и то по оном путу по коме је Господ, бос и понижен, ходио. То виђење објави патријарх цару. Тада се цар свуче, па у бедној одећи и босоног уз е Крст, изнесе га на Голготу, и положи у храм Васкрсења, на радост, и утеху целог хришћанског света.

Повезане вести

Вести