ЧЕТВРТАК, 21. 9. 2023 - 08:57

Извор: TВ ХРАМ

Слава цркве Рођења Пресвете Богородице у Земуну - Богослужио умировљени Епископ канадски Георгије (ФОТО/ВИДЕО)

Његово Преосвештенство умировљени Епископ канадски г. Георгије началствовао је на светој архијерејској Литургији у Богородичиној цркви у Земуну, на празник Рођења Пресвете Богородице – Малу Госпојину, 21. септембра 2023. године.

ТВ Храм

Епископу Георгију саслуживали су презвитери и ђакони Архиепископије београдско-карловачке, у молитвеном присуству верног народа.

На крају свете Литургије освештани су славски дарови поводом храмовне славе.

Преносећи благослове Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, Епископ Георгије је рекао да је Пресвета Богородица изабрана да буде носилац спасења нашег због смирења свог, због послушности своје. Чули смо у свакој причи - Ево слушкиње Господње, нека буде по речи Твојој. Треба да се поучимо примером Богородице, да не чинимо у име своје за себе, него да чинимо у име Божије, а Бог је толико милостив и човекољубив да ће нас наградити стоструко више него што заслужујемо.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

* * *

Рођење Пресвете Богородице

ТВ Храм

Света Дева Марија роди се од старих родитеља својих, Јоакима и Ане. Отац јој беше из племена Давидова, а матер од рода Аронова. И тако она беше по оцу од рода царска, а по мајци од рода архијерејска, и тиме већ предображаваше Онога, који ће се из ње родити, као Цара и Првосвештеника. Њени родитељи беху већ остарели, а немаху деце. И зато беху постидни пред људима и скрушени пред Богом. И у скрушености својој мољаху се Богу с плачем, да обрадује старост њихову даровањем једнога чеда, као што је некад обрадовао старца Аврама и старицу Сару даровавши им сина Исака. И Бог свемогући и свевидећи обрадова их радошћу, која је превазилазила далеко сва њихова очекивања и све најлепше снове. Јер им дарова не само ћерку, но и Богомајку; озари их не само радошћу временом, него и вечном. Даде им Бог само једну ћерку, која им доцније роди само једног унука — али какву ћерку и каквог унука! Благодатна Марија, благословена међу женама, храм Духа Светога, олтар Бога Живога, трпеза хлеба небеснога, живот светиње Божје, дрво најслађега плода, слава рода људског, похвала рода женског, источник девства и чистоте — беше Богом дарована ћерка Јоакима и Ане. Рођена у Назарету, а после 3 године одведена у храм Јерусалимски, одакле се вратила опет у Назарет, да ускоро чује благовест св. архангела Гаврила о рођењу Сина Божјег, Спаситеља света, из њенога пречистога и девичанскога тела.

Повезане вести

Вести