НЕДЕЉА, 10. 9. 2023 - 08:11

Извор: ТВ ХРАМ

Освећење храма Преподобног Симеона Мироточивог у Ветернику - Патријарх Порфирије: Оно што је душа за човека, то је храм Божији у једном насељу (ФОТО/ВИДЕО)

Данас је велики благослов на свима нама и велика је радост у Ветернику, јер Ветерник је добио своју душу. Оно што је душа за човека као личност, као појединца, то је храм Божији у једном насељу, у овом славном насељу. Засигурно Бог је хтео да се данас овде саберемо из многих крајева, православни Срби и да осветимо храм посвећен Светом оцу нашем Симеону Мироточивом, родитељу нашег родоначелника Светог Саве, а заједно са њим и нашем духовном родитељу. Дошли смо и сабрали се, не макар како, не за било који циљ од овога света, него сабрали се у светом храму да осветимо храм, сабрали се да покажемо да јесмо народ Божији, народ хришћански, народ Христов, народ православни, да покажемо и потврдимо да је правило нашег живота Јеванђеље Христово, рекао је Патријарх Порфирије у беседи, у недељу, 10. септембра 2023. године.

ТВ Храм

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије началствовао је на светој архијерејској Литургији у храму Преподобног Симеона Мироточивог у Ветернику, у Четрнаесту недељу по Духовима, 10. септембра 2023. године.

Пре почетка свете Литургије, Патријарх Порфирије извршио је Велико освећење храма Преподобног Симеона Мироточивог уз саслужење Преосвећене господе Епископа: бачког Иринеја, осечко-пољског и барањског Херувима, ваљевског Исихија, шабачког Јеротеја и мохачког Дамаскина, свештенства и ђаконства, у молитвеном присуству многобројног верног народа.

Обраћајући се сабранима беседом, Његова Светост је рекао да је данас велики благослов на свима нама и велика је радост у Ветернику, јер Ветерник је добио своју душу. Оно што је душа за човека као личност, као појединца, то је храм Божији у једном насељу, у овом славном насељу, насељу које се зове Ветерник и који су најпре настанили рањеници са Солунског фронта, они који су ослепели у биткама на Кајмакчалану, у месту које се зове Ветерник. Отуда су они који су изгубили телесни вид дошли у ово место, а после њих још много пута, сто година и више до наших дана, долазе наша браћа и сестре из свих крајева где живе православни Срби. Дошли сте, браћо и сестре, овде из Хрватске, из Крајина, из Босне и Херцеговине, као што су некада дошли силом прилика рањеници са Кајмакчалана, и ви сте силом прилика дошли овде, али промисао Божији, иако се нама неретко чини да нешто нема логике и да нема смисла има своју дубљу логику, има свој дубљи смисао.

Засигурно Бог је хтео да се данас овде саберемо из многих крајева, православни Срби и да осветимо храм посвећен Светом оцу нашем Симеону Мироточивом, родитељу нашег родоначелника Светог Саве, а заједно са њим и нашем духовном родитељу. Дошли смо и сабрали се, не макар како, не за било који циљ од овога света, него сабрали се у светом храму да осветимо храм, сабрали се да покажемо да јесмо народ Божији, народ хришћански, народ Христов, народ православни, да покажемо и потврдимо да је правило нашег живота Јеванђеље Христово, Његов закон, Његове заповести, а не било који закон и било које заповести које имају своје порекло у човеку и заједно са њим похрањују се у овоме свету. Сабрали смо се да покажемо да смо једно и то опет не макар како једно, не једно и јединствено које организује само човек, да смо опет једно у Јеванђељу Христовом, да смо једно вером нашом у Христу Господу нашем. Сабрали смо се да осветимо храм, да осветимо место на којем ће се оприсутњавати непрестано Царство Божије, на којем ће се пројављивати Царство Божије, а ми на том месту постајати његови грађани, постајати једно са Христом, бивати једно са Њим и једно међусобно. Царство Божије је тајна радости, нагласио је Првојерарх Српске Православне Цркве.

Сабраном верном народу, беседом се обратио и Преосвећени Епископ бачки Иринеј који је изразио благодарност Његовој Светости што је данас са нама на овај велики дан. Наравно, заједно са данашњим благодатним догађајем Великог освећења или троносања ове светиње у Ветернику, прославља се и стогодишњица самога Ветерника. То је велики догађај, и једно и друго, уједно и заједно, како за Ветерник, тако и за целу нашу Епархију бачку. Где год је наш народ током своје крстоносне историје морао да се сели, вековима и до дана данашњег, свугде је најпре зидао храмове, светиње и онда тек бринуо за своје домове. У већини наших места, овде и много шире, људи су још увек живели у земуницама и неким импровизованим кућама од блата, од трске, али су пре тога дизали најпре цркву и онда ишли даље, трудили се, подвизавали, борили и опстајали. Данашњи велики дан и ја вам честитам са надом да ће нам Господ дати да будемо достојни оваквог храма, да нам он буде тај извор освећења, та улазна врата, улазне двери Царства Небеског, које увек почиње овде на земљи, а нема завршетка никада, ни у вечности.

На крају свете Литургије, на предлог Његовог Преосвештенства Епископа бачког г. Иринеја, Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве доделио је Орден Светог Саве другог степена у знак признања за делатну љубав према Цркви - Желимиру Крешталици, Паји Замаклару, Драгославу Вуковићу и постухмно Милану Марјанцу.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести