ПЕТАК, 4. 8. 2023 - 18:40

Извор: ТВ ХРАМ

Патријарх Порфирије служио помен Србима пострадалим у „Олуји“: Мир је највиша вредност (ФОТО)

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије служио је 4. августа 2023. године у Приједору, помен пострадалим Србима у војној операцији „Олуја“, у молитвеном присуству Преосвећене господе Епископа: бањалучког Јефрема и марчанског Саве.

ТВ Храм

У свом пригодном обраћању, Патријарх Порфирије је нагласио да је мир највиша вредност, услов без којег немамо истинског људског достојанства. Мир са Богом, мир са собом, мир са другим људима, мир са творевином Божијом, то је оно због чега је Бог створио човека и свет. Стога, и са овог места апелујем на све, али пре свега позивам верске лидере да учинимо све да се чува и изграђује мир међу људима и народима. За почетак, да осећајући бол и ране једни других учинимо све да се ексклузивност у болу демонтира, јер само истовремено видање свога бола и препознавање туђег може бити темељ и гарант мирније будућности. Будимо елитни у врлини, у добру, у милосрђу, у смирењу, у међусобном поштовању, једном речју - будимо људи, како је говорио блаженопочивши патријарх Павле. Оставимо нашој деци мир, јер мир није само одсуство рата, мир треба да је свакодневница у којој имамо обзира једни према другима, не из страха од Божије казне, него из љубави и поверења према Богу, зарад бољег сутра, зарад потомака који треба поред природе да красе ова наша поднебља која нам је Бог несебично дао. Знам да јесмо, и то као народ показујемо, за то опредељени. Нека Бог прости душе страдалих у војној операцији Олуја, невиних жртава, деце, стараца, браће и сестара наших, а свима нама и читавом свету нека да мир свој.

Потом је уследио програм посвећен Дану сећања на страдање и прогон српског народа, коме су присуствовали највиши представници власти Републике Србије и Републике Српске.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести