ЧЕТВРТАК, 8. 6. 2023 - 19:31

Извор: ТВ Храм

Патријарх Порфирије стигао у посету Епархији аустријско-швајцарској (ФОТО)

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије благоизволео је да на братски позив Његовог  Преосвештенства Епископа аустријско-швајцарског г. Андреја  посети данас 8. јуна 2023. године Богом чувану Епархију аустријско-швајцарску.

ТВ Храм

Патријарха Порфирија, у чијој  пратњи су били Његово Преосвештенство Епископ хвостански г. Алексеj, викар Његове Светости и архимандрит Данило, директор Патријаршијске управне канцеларије, протојереј-ставрофор Велибор Џомић и протођакони Драган Радић и Радомир Врућинић  испред Саборног храма Светог Саве у Бечу дочекао је Епископ Андреј са свештенством и бројним вреним народом.

Поводом посете Његове Светости служен је свечани чин доксологије у молитвеном присуству Преосвећене господе епископа аустријско-швајцарског Андреја и хвостанског Алексеја.

У свом пригодном обраћању Епископ Андреј је захвалио Његовој Светости на посети и истакао: "Од срца вас поздрављамо у Саборном храму Епархије аустријско-швајцарске у Бечу и братољубиво и радосно вас у Христу грлимо. Добродошли међу нас свештенство и верни народ који смо благодаћу Духа Светога Утешитеља које држи свеколико биће и поредак Цркве верна духовна чеда Светог Саве нашег првопрестоног духовног Оца и путовође кроз векове историје. Вама, Ваша Светости и вашој часној пратњи захваљујемо из срца на доласку из наше вољене отаџбине и на овој вашој званичној и мирној посети као узајамној подршци и свези љубави.  Добродошли међу верни српски народ који вас са радошћу упоредивом само са васкршњом и духовном радошћу срдачно дочекује и поздравља."
 

ТВ Храм

Патријарх српски г. Порфирије у својој беседи је рекао да Беч није непознат нама православним Србима.

"Напротив град који је ширио своје руке и у своја недра вековима примао наше претке. А ево хвала Богу ни вас није мало ни у царском граду Бечу али и у читавој Епархији аустријско-швајцарској и хвала Бога поред тога што имате могућности да обезбеђујете себи спољашњи живот, да имате материјалне услове, да можете да имате егзистенцију, дао је Бог да у овом граду имате и своју душу. Дао је Бог молитвама Светога Саве и свих светих из нашега рода да имате своје храмове широм Аустрије.
Јер човек уопште створен је по слици и прилици Божијој, створен је како каже наука, као психосоматско биће, као биће које је позвано да све оно што има, што јесте, што мисли и говори буде прожето благодаћу Духа Светога. Створен је човек по слици и прилици Божијој, а то значи да је наше назначење много узвишеније од онога што се може умом досегнути, очима видети, руком опипати.
Наше назначење је да живимо по слици и прилици Свете Тројице. А то значи да имамо могућности и капацитета да с једне стране учествујемо у свему ономе што је Божије благодаћу Духа Светога али и нашим подвигом, подвигом вере молитвe, подвигом сваке врлине, милосрђа, љубави, саосећања, отворености за другога и другачијега, једном речју животом који подразумева крст, у вертикали заједницу са Богом, а у хоризонтали заједницу са ближњим", поручио је Патријарх Порфирије.

ТВ Храм

После свечаног чина доксологије у просторијама Епархијског двора Патријарх Порфирије са архијерејима састао се са амбасадором Републике Србије  у Аустрији др Небојшом Родићем и његовом супругом.


***

У суботу 10. јуна Патријарх Порфирије осветиће спомен капелу у Маутхаузену, а затим у поменутој капели служити свету архијерејску Литургију са почетком у 9.30 часова. Потом ће бити служен свечани чин доксологије у храму Светог Василија Острошког у Линцу са почетком у 17 часова.

У недељу 11. јуна, Његова Светост служиће свету архијерејску Литургију у новом бечком храму Акатиста Пресвете Богородице у 9.30 часова.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести