СРЕДА, 7. 6. 2023 - 11:05

Извор: ТВ ХРАМ

Епископ Иларион у цркви на Централном гробљу: Све што вреди задобија се напором (ФОТО/ВИДЕО)

Данас баш треба да се запитамо како се стиче благодат Божија. Оваплоћена премудрост Божија говори да се Царство Небеско са напором задобија. То никада не треба да заборавимо. Царство Небеско се не добија на тацни, онако како је дата на тацни глава Јована Крститеља. Не дај Боже да икад било ко од нас нешто добије на тацни. Само се зло добија на тацни, све што вреди задобија се са напором. Да би се благодат Божија задобила, мора да се припреми сасуд, како је то говорио блажене успомене старац Емилијан. Сасуд да би се захватила благодат Божија се припрема подвигом, пре свега подвигом грађења заједнице и очувања заједнице, очувања међусобних односа, очувања љубави, рекао је Епископ Иларион у литургијској беседи, 07. јуна 2023. године.

ТВ Храм

На празник Трећег обретења главе Светог Јована Крститеља, 07. јуна 2023. године, Његово Преосвештенство Епископ новобрдски г. Иларион, викарни Епископ Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, началствовао је на светом евхаристијском сабрању у цркви Рођења Светог Јована Крститеља на Централном гробљу у Београду.

Епископу Илариону саслуживали су презвитери и ђакони Архиепископије београдско-карловачке, у молитвеном присуству верног народа Божијег.

Поучавајући сабране архипастирском беседом Преосвећени Епископ је рекао да треба да благодаримо Богу на овој могућности да се саберемо у благодати Божијој и да прославимо онога чије име значи благодат, Јохана. Један од празника њему посвећених који празнује обретење његово, односно обретење његове главе и сведочи да благодат Божија не може никада да се ућутка, не може никада да се сахрани, да благодат Божија буја у Вечни Живот. По предању, Свети Јован Крститељ и када је био обезглављен његова глава је говорила и сведочила вечну истину, разобличавала грех, поучавала људе на корист свима нама. Данас баш треба да се запитамо како се стиче благодат Божија. Оваплоћена премудрост Божија говори да се Царство Небеско са напором задобија. То никада не треба да заборавимо. Царство Небеско се не добија на тацни, онако како је дата на тацни глава Јована Крститеља. Не дај Боже да икад било ко од нас нешто добије на тацни. Само се зло добија на тацни, све што вреди задобија се са напором. Да би се благодат Божија задобила, мора да се припреми сасуд, како је то говорио блажене успомене старац Емилијан. Сасуд да би се захватила благодат Божија се припрема подвигом, пре свега подвигом грађења заједнице и очувања заједнице, очувања међусобних односа, очувања љубави. То је основни подвиг који сви ми треба да чинимо, а у том подвигу нам помаже пост, молитва и свака врста уздржања.  

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

* * *

Треће обретење главе Светог Јована Крститеља

ТВ Храм

У VIII веку у време љутог иконоборства глава св. Јована би пренета у место Комане, место прогонства св. Јована Златоуста. Но када иконоборство преста, у време цара Михаила и патријарха Игњатија, 850. год. чесна глава св. Јована би пренета у Цариград и тамо положена у придворној царској цркви.

Повезане вести

Вести