НЕДЕЉА, 4. 6. 2023 - 09:00

Извор: ТВ ХРАМ

Торжествено и молитвено испраћене мошти Светог Владике Николаја (ФОТО/ВИДЕО)

На празник Силаска Светог Духа на апостоле - Педесетницу, 04. јуна 2023. године, Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије началствовао је на светом евхаристијском сабрању у заветном спомен-храму Светог Саве на Врачару.

ТВ Храм

Патријарху Порфирију саслуживали су Преосвећена господа Епископи ваљевски Исихије и липљански Доситеј, викар Његове Светости; архимандрити: Нектарије главни секретар Светог Архијерејског Синода, Данило директор Патријаршијске управне канцеларије, Василије (Костић), Данило (Љуботина), Прокопије Тајар из Антиохијске Патријаршије, игуман манастира Лелић Георгије и игуман Јован (Маџић), презвитери и ђакони из више епархија Српске Православне Цркве, у молитвеном присуству свештенства, монаштва и др Владимира Рогановића директора Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама, као и многобројног верног народа који је непрекидно приступао да се поклони моштима Светог Владике Николаја.

У беседи после прочитаног јеванђелског зачала, говорећи о празнику Педесетнице, Патријарх Порфирије је рекао да данас славимо пројаву и рођендан Цркве и зато је важно да Духом Светим размишљамо и разумемо шта је то Црква. Данас је рођендан Цркве као Тела Христовог, као заједнице верних који су окупљени вером у Распетог, али и Васкрслог Христа, Христа који је истина, пут и живот. Црква не постоји да би решавала парцијалне проблеме једне, друге, треће или четврте групе у једном народу. Црква не постоји да би се исцрпела у ангажманима који треба да поправе услове живота. Црква не постоји због тога што треба да се потруди да људима буде боље. Црква је Тело Христово, она постоји зато што је Христос победио смрт и даровао нам живот. Црква постоји зато што смо ми створени за вечност. Црква је изнад сваке институције, изнад свих страна, не поистовећује се ни са једном страном, али се поистовећује са сваким човеком, са бригом и муком и распећем свакога од нас појединачно и само тако свих нас заједно. Црква оприсутњује Бога у нама и око нас.

Нека би Бог дао да на данашњи празник и ми будемо надахнути Духом Светим, да из нашег срца увек истичу речи љубави, речи мира, речи радости, речи утехе свима и свакоме, да свакога видимо као свога пријатеља, да испуњавајући речи Христове никога не видимо као свог непријатеља. И да сматрамо да учествујемо у крсту и Васкрсењу Христовом онда када подносимо и понеку неправду. То може искључиво и само Духом Светим обогаћени човек, нагласио је Патријарх српски.

После свете Литургије, Патријарх Порфирије и архијереји служили су вечерње богослужење и прочитали коленопреклоне молитве Педесетнице, а затим је Његова Светост прочитао молитве за мир пред кивотом Светог Владике Николаја.

На крају свете Литургије, Патријарх Порфирије се обратио беседом и рекао да је Свети Владика Николај дошао као најдражи гост, али и као домаћин у његов град Београд. Дошао си овде у престоницу, нашу и твоју, да овде и одавде као сведок истинити покажеш спасоносно Јеванђеље као истину живота, као пут, да нам саопштиш свима истину и светлост Јеванђеља коју смо и данас чули - да ко верује у Христа, из утробе његове потећи ће реке  воде живе, као што смо видели да је река народа из дана у дан, без слабљења, све бројније притицала у целодневним редовима ради благослова теби, ради утехе, загрљаја и наде. И као што је показала та река која ти долази да је светиња оно што нас сабира и да је светост наше горње и најважније звање, звање које нам је сам Господ упутио, а толики апостоли поновили, међу њима један од највећих Свети апостол Павле, назвао нас је све светима. И ти си овде дочекивао у Храму Светога Саве као отац, брат, пријатељ, сапатник и сатрудник сваког човека, не само у твоме народу, јер сваки свети је универзални свети, космополита и уранополита.

Дошао си да одавде, где је твој и наш Свети Сава спаљен, али спаљен као семе, залог и свагда тињајући жар у срцима нашим, са овог историјског врачарског брега завапиш и да упериш руке своје ка светом Косову и Метохији, да завапиш и подсетиш да је оно - Косово и  Метохија срце срдаца наших, да та света земља није тек покрајина, није географски простор са историјским споменицима и светињама, већ је Косово и Метохија наша вечна вертикала, наша вечна референца наше вечно мерило и мера, да је Косово и Метохија сидро неба, где се усидрило тако да нам не да ни горе ни доле, док не разазнамо себе, док не препознамо себе, док не разумемо ко смо и шта смо, док не разумемо одакле смо, ко смо и куда идемо и док се не покаже наш одраз у Косову и Метохији као огледалу. Ту се види ко смо и шта смо. Свети Владико Николаје, показао си да је Косово и Метохија сидро које најпре много страшније силе од светских сила желе да ишчупају, разграбе, похарају из средишта нашег бића, јер је на том грдном судилишту, скривена лествица којом се овај народ пење у небо и у вечност, нагласио је Првојерарх Српске Православне Цркве.

Потом је кивот са моштима Светог Владике Николаја, великог пастира и учитеља нашег народа молитвено испраћен у манастир Лелић, место његовог почивања.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести