НЕДЕЉА, 30. 4. 2023 - 09:41

Извор: ТВ ХРАМ

Освештан храм Рођења Пресвете Богородице у Мркоњић Граду - Патријарх Порфирије: Православна вера нас је изградила (ФОТО/ВИДЕО)

Као што је душа телу, тако је храм Божији једном насељу, једном селу, једном граду. Ми знамо да јесмо живи храмом Божијим и својом вером, која не само да нас је чувала кроз историју, наша православна вера нас је потпуно обликовала, градила и изградила, да имамо свој посебан печат, да имамо свој посебан идентитет, да смо својом вером и својим даровима препознати у букету, у сазвежђу свих народа Божијих и да само онда када смо укорењени у својој вери, када смо свесни себе, када поштујемо себе, када волимо себе и своје, истински, не само препознајемо вредности код других, него смо способни да поштујемо и волимо друге народе и другачије културе, рекао је Патријарх Порфирије у беседи у храму Рођења Пресвете Богородице у Мркоњић граду, 30. априла 2023. године.

ТВ Храм

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије благоизволео је да посети Епархију бихаћко-петровачку поводом освећења новообновљеног храма Рођења Пресвете Богородице у Мркоњић Граду, где га је дочекао Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки г. Сергије, свештенство и монаштво Епархије бихаћко-петровачке, као и многобројни верни народ.

Пре свете архијерејске Литургије, Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије освештао је храм Рођења Пресвете Богородице, уз саслужење Преосвећене господе Епископа бихаћко-петровачког Сергија, домаћина и мохачког Дамаскина.

Након тога, Патријарх Порфирије је служио свету архијерејску Литургију, у недељу Мироносица 30. априла 2023. године, уз саслужење Преосвећених Епископа, архимандрита Василија (Костића), презвитера и ђакона, у молитвеном присуству верног народа Божијег.

У архипастирској беседи, говорећи о женама Мироносицама, Првојерарх Српске Православне Цркве рекао је да су оне све биле погружене у истинску и праву веру, веру која значи поверење у Бога, не уверење у то да постоји нека виша сила, која је далеко од нас и која управља нашим животима, него поверење у Бога који је љубав, који све види и све зна, али нас изнад свега воли и хоће нас такве какви јесмо, са свешћу да знамо какви јесмо и да знамо да имамо потребу за Њим, баш као што су чиниле Мироносице. Никада није било једноставно веровати у Господа, у Христа, понекад је то било и опасно. Вера у Христа понекад значи огромну жртву, огроман ризик, али у суштини увек је ризик, јер ту смо позвани да се ухватимо у коштац најпре са својом гордошћу, са својим самољубљем, са својом себичношћу, са искључивошћу у односу на друге, са неспремношћу да праштамо другима, са неспремношћу да иштемо опроштај од других. Када кажем других, ту најпре мислим на наше најнепосредније ближње.

Његова Светост  је рекао да је ризик, дакле, увек ићи за Христом, јер лакше је понекад определити се за комфор, било спољашњи материјални, било унутрашњи. Није увек једноставно стати пред лице Божије и сведочити истину. Понекад је комфорније прећутати истину, понекад је лакше направити неки компромис, а понекад је најједноставније узети све за себе. Вера јесте поверење у љубав Божију, а од нас се тражи за почетак само то - да знамо да је све у руци Божијој и да је Он љубав, да је и вера наша Његов дар и да без Њега не можемо учинити ништа. Када знамо да је све у Њему и од Њега, онда ћемо увек бити даривани изобилно свим благодатима и добрима од Господа и споља и изнутра. Најпре изнутра, духовним даровима, а онда и споља колико је то потребно како бисмо били и у једном и у другом добри економи Божијих добара, то јест, како бисмо то што смо добили као дар, видели као могућност да ми пројавимо и своје поверење у односу на Бога, али и љубав своју у односу на ближњег.

Ми смо као Мироносице гладни и жедни Бога, истине Његове, љубави Његове.  Знамо да смо слаби, немоћни, да смо грешни, знамо да чак ни не можемо да се кајемо онако како би ваљало. Знамо да нисмо достојни љубави Божије, али баш зато што знамо да је све то тако, долазимо с пуним поверењем у Његову љубав. Знамо да је Он устао из гроба због нас и да познаје свакога од нас у потпуности и да је са сваким у пуноћи и зато се уздамо увек у Његову љубав и у Његово милосрђе. То знамо, то су знали и они који су зидали овај храм који смо данас осветили и показали да смо народ Божији, да смо живи, јер као што је душа телу, тако је храм Божији једном насељу, једном селу, једном граду. Ми знамо да јесмо живи храмом Божијим и својом вером, која не само да нас је чувала кроз историју, наша православна вера нас је потпуно обликовала, градила и изградила, да имамо свој посебан печат, да имамо свој посебан идентитет, да смо својом вером и својим даровима препознати у букету, у сазвежђу свих народа Божијих и да само онда када смо укорењени у својој вери, када смо свесни себе, када поштујемо себе, када волимо себе и своје, истински, не само препознајемо вредности код других, него смо способни да поштујемо и да волимо друге народе и другачије културе, нагласио је Патријарх српски.

У својој беседи, Преосвећени Епископ Сергије је рекао да постоје дани које заборавимо чим прођу, постоје они које желимо одмах заборавити, али постоје и они које ћемо вечно памтити. Зато је овај дан испуњен вером, надом и љубављу, јер смо дочекали Вас, Ваша Светости, да заједно са Вама осветимо овај свети храм, храм којег обновљеног предајемо овдашњој православној заједници на молитвену употребу. Дочекали смо данас да крунишемо вишегодишњу обнову овог светог храма, да дочекамо Вас, Ваша Светости, да баш са Вама поделимо радост данашњег дана, да се заједно сабрани у Христу Господу помолимо у овом светом и новоосвећеном храму. Радује се данас верни народ Мркоњић Града и Епархије бихаћко-петровачке што је дочекао да угости Патријарха српског, поглавара наше Цркве.

После светог евхаристијског сабрања, Патријарх Порфирије је благословио све присутне, а затим је у порти храма одржан пригодан културно-уметнички програм.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести