НЕДЕЉА, 2. 4. 2023 - 10:42

Извор: ТВ Храм

Патријарх Порфирије на Православном богословском факултету у Београду: Иштите најпре Царство Небеско и све остало ће вам се додати (ФОТО/ВИДЕО)

"Тајна крста подразумева одрицање од себе, одрицање од логике овог света, од памети, лепоте, и силе овога света, али и у исто време погружавање у логику  Христову, тј. у крст Христов који носи у себи победу и тајну Васкрсења, али тајну будућег века, тајну Царства Божијег, оно на шта Господ подсећа да треба да буде једина тема и оно што једино треба да иштемо, да тражимо у својим молитвама од Бога. Иштите најпре Царство Небеско и све остало ће вам се додати", рекао је Патријарх Порфирије у беседи у капели Светог Јована Богослова на Православном богословском факултету, у недељу 2. априла 2023. године.

ТВ Храм

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије началствовао је на светом евхаристијском сабрању  у капели Светог Јована Богослова на Православном богословском факултету у Београду у пету недељу Великог поста 2. априла 2023. године.

Патријарху спрском саслуживали су Његово Преосвештенство Епископ јегарски г. Нектарије, викар Патријарха српског,  свештенство и ђаконство Архиепископије београдско-карловачке, у молитвеном присуству професора и студената овог факултета, као и верног народа.

У архипастирској беседи, Патријарх Порфирије истиче да су Јевреји очекивали месију, као уосталом и сав људски род, без обзира да ли то јасно артикулисао и логички објаснио и изнутра у себи пројавио и потврђује најдубљу чежњу за тајном будућег век, за тајну Царства Небеског. Јевреји су међутим очекивали цара, очекивали спаситеља од овога века, јер њихово непосредно историјско искуство, искуство пробљеног народа погрешно их је одвело у интерпретацију да месија који треба да дође јесте ондај који ће их ослободити од ропства и да ће наметнути Јеврејски народ, као народ који влада читавим светом. Зато су они очекивали месију или као земаљкског цара, владара или као пак неког ко потиче из свештеничког рода, из рода пророка Арона, који би био владар који покорава не само спољашње остале народе и доводи на трон владара Јаврејски народ, него по тој интерпретацији будућег месије он је требао да буде онај који влада и спољашње материјално, али и духовно свим народима.

А Господ објашњава, открива себе као  месију, не као оног који ће владати другим народима, не као онај који ће пројавити силу и моћ од овога света, онај који ће се проказати у лепоти, у слави овога света него као онај који открива тајну будућег века као тајну служења, као тајну љубави, као тајну распећа за ближњег, као тајну поистовећења са сваком немоћи, слабошћу, са сваким падом, са сваким промашајем свакога појединца, али у том поустовећењу садржи се и преображај из пораза у победу. И зато Господ каже да није дошао да постави оне који су с Њим и око Њега да владају другима, него да служе другима, нагласио је Првојерарх Српске Православне Цркве.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести