ПЕТАК, 17. 3. 2023 - 09:51

Извор: ТВ ХРАМ

Патријарх Порфирије у храму Покрова Пресвете Богородице: Истинска и права спознаја себе могућа је тек када упознамо Бога (ФОТО/ВИДЕО)

Покајање је најбоља могућа терапија за сваки наш недостатак и за сваку нашу болест, јер сваки наш недостатак, поремећај, негде у далекој позадини повезан је с грехом. Покајање је нераскидиво скопчано са вером у Христа Распетог и Васкрслог. То је наш темељ, то је извор нашег живота и зато, без вере која се пројављује у конкретан живот, у подвиг, у борбу, једноставно није могуће разумети у својој правој природи ништа од онога што је у нама и ништа од онога што је изван нас. Истинско и право знање, спознаја себе, онога што је у нама и онога што је око нас, могуће је тек кад упознамо Бога, а то бива вером, молитвом и подвигом који нас отвара за присуство благодати Божије, рекао је Патријарх Порфирије у беседи у храму Покрова Пресвете Богородице, 17. марта 2023. године.

ТВ Храм

У молитвеном присуству Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, Његово Преосвештенство Епископ марчански г. Сава, служио је Литургију Пређеосвећених дарова у петак треће недеље Великог поста, 17. марта 2023. године у храму Покрова Пресвете Богородице у Београду.

Епископу Сави саслуживао је архимандрит Нектарије главни секретар Светог Архијерејског Синода, свештенство и ђаконство Архиепископије београдско-карловачке, у молитвеном присуству верног народа Божијег.

Том приликом обављена је света тајна исповести свештенства архијерејског намесништва београдског другог.

У архипастирској беседи, Патријарх Порфирије је рекао да се налазимо у трећој седмици подвига покајања, јер период поста јесте у преимућству период покајања, иако је покајање нешто што је природна, нормална атмосфера у којој живи православни хришћанин. Када говоримо о покајању, ми добро знамо да данас неки не разумеју шта је то покајање у духу православног предавања и духу Јеванђеља, а постоје и други који под покајањем подразумевају слабост нас хришћана.

Покајник је свестан свога греха, али свестан је и да би могао бити још грешнији и благодаран је Богу што Господ није дозволио да до краја покаже на шта је све спреман и за шта је све способан, а за оно што је учинио не очекује да својим силама и моћима може да се исправи, него зна да је све у руци Божијој и зато се потпуно препушта Богу и моли се да му Господ подари оно што је најбоље за њега, а што је по вољи Божијој. И зато, покајник никада није без наде, покајник није малодушан, не упада у чамотињу, депресију. Покајник је и поред свих слабости и немоћи испуњен бескрајним оптимизмом, зато што снагу црпи из љубави Божије, из поверења у Бога и узда се у љубав Божију, нагласио је Његова Светост.

Патријарх српски је рекао да је у том смислу покајање најбоља могућа терапија за сваки наш недостатак и за сваку нашу болест, јер сваки наш недостатак, поремећај, негде у далекој позадини повезан је с грехом. Увек треба да се молимо да нам Господ да вере, да се молимо речима капетана чији је слуга исцељен и кога Господ пита - Да ли верујеш да могу учинити  оно што ти желиш, да могу исцелити твог слугу? Он одговара - Верујем Господе, помози моме неверју. Покајање је нераскидиво скопчано са вером у Христа Распетог и Васкрслог. То је наш темељ, то је извор нашег живота и зато, без вере која се пројављује у конкретан живот, у подвиг, у борбу, једноставно није могуће разумети у својој правој природи ништа од онога што је у нама и ништа од онога што је изван нас. Истинско и право знање, спознаја себе, онога што је у нама и онога што је око нас, могуће је тек кад упознамо Бога, а то бива вером, молитвом и подвигом који нас отвара за присуство благодати Божије.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести