НЕДЕЉА, 12. 3. 2023 - 09:41

Извор: ТВ ХРАМ

Патријарх Порфирије у цркви Ружици на Калемегдану: Вера нам је данас потребнија више него икада (ФОТО/ВИДЕО)

Вера је једини предуслов и простор и место у коме се пројављује сила и благодат Божија и која чини све оно што ми не можемо за нас, са нама и у наше име. Тамо где постоји вера, истинска и права у Христа, она руши све забране, све препреке, за њу не постоји ништа што је може зауставити онда када је чиста, истинска и права. Та вера онда постаје сарадник у чудима које чини Господ, сарадник благодати Божије. Да имамо веру, која нам је данас потребнија више него икада, како би онда Господ био са нама, рекао је Патријарх Порфирије у литургијској беседи у цркви Ружици, 12. марта 2023. године.

ТВ Храм

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије началствовао је на светом евхаристијском сабрању у другу недељу Великог поста - свете Четрдесетнице, 12. марта 2023. године у цркви Ружици на Калемегдану.

Патријарху Порфирију саслуживали су презвитери и ђакони Архиепископије београдско-карловачке, у молитвеном присуству многобројног верног народа.

У току свете Литургије, Његова Светост рукоположио је ђакона Владимира Радовановића у чин презвитера.

У архипастирској беседи, Првојерарх Српске Православне Цркве је рекао да је вера једини предуслов и простор и место у коме се пројављује сила и благодат Божија и која чини све оно што ми не можемо за нас, са нама и у наше име. Тамо где постоји вера, истинска и права у Христа, она руши све забране, све препреке, за њу не постоји ништа што је може зауставити онда када је чиста, истинска и права. Та вера онда постаје сарадник у чудима које чини Господ, сарадник благодати Божије.

Ми се често питамо зашто нам бива овако или онако, зашто страда неки наш ближњи, зашто није боље, а једино и основно питање је - има ли довољно вере у једном граду да би том граду било боље, да би Господ могао да чини своје дело у том граду. Треба да се питамо када нешто није у складу са оним што мислимо да је истинито, да је исправно, да је праведно, има ли довољно вере у том граду, има ли довољно вере у том народу, има ли довољно вере у нашем народу из које може проистећи стварање простора за деловање благодати Божије, да Господ са нама, заједно, са вером која је делатна учини оно што изгледа немогуће, да учини оно што је истина, што је правда, истакао је Патријарх Порфирије.

Његова Светост је рекао да је Господ ту са нама, али ако нема вере онда постоје препреке, постоје блокаде које спречавају благодат Божију да чини оно што је најбоље за нас и да учини оно што је најбоље у нама - да буде активно, да буде плодоносно, да буде ефикасно. У зависности колико има вере међу нама хришћанима, колико има вере у нашој Цркви, толико ће се исцељивати све оно што је неисправно, што је болесно у читавом нашем народу. Да имамо веру, која нам је данас потребнија више него икада, како би онда Господ био са нама, а ми, Његови дејствени сасуди који пре свега, због свега што нам је дао и што јесте славимо Њега, Једнога у Тројици - Бога Оца, Сина и Светога Духа.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести