ПЕТАК, 10. 3. 2023 - 09:27

Извор: TВ Храм

Литургија Пређеосвећених дарова у цркви Светог Преображења Господњег – Епископ Стефан: Када је строги пост онда ми живимо колико је могуће у тајности свога срца (ФОТО/ВИДЕО)

- Веома је важно да и ми будемо тихо и не објашњавамо шта све знамо, него да својим примером показујемо да смо достојни своје вере, својих предака и да желимо да пренесемо оно што је најбоље на своје потомке. А најбоље што можемо да пренесемо јесте да их научимо да буду православни верници - рекао је Епископ Стефан у беседи, у петак 10. марта 2023. године.

ТВ Храм

У петак друге недеље Часног поста, 10. марта 2023. године, Његово Преосвештенство Епископ ремезијански г. Стефан, викар Патријарха српског, служио је Литургију Пређеосвећених дарова у цркви Светог Преображења Господњег на Пашином брду.

Епископу Стефану саслуживало је свештенство и ђаконство Архиепископије београдско-карловачке, у молитвеном присуству верног народа Божијег.

"Видели сте данас смо служили посебну литургију која се назива Пређеосвећених дарова зато што смо осветили дарове раније некада када није био строги пост то јесте у недељу. А када су дани строгог поста као што је ова седмица онда да не би ми живели дуже дана без причешћа без Светих Тајни, онда је Црква установила ову Литургију која је много другачија него она коју смо навикли да служимо. То вам говорим из разлога колико је важна Света Тајна причешћа", рекао је у надахнутој беседи, Преосећени Епископ.

"Света Тајна причешћа или Литургија Божија се служи само великим празницима, великим данима, обичним данима када није строги пост.  А када је строги пост онда ми живимо колико је могуће у тајности свога срца, да не показујемо никоме своју веру, зато се тамо негде каже да када постимо намажемо главу своју уљем. А тиме када не показујемо, ми суштински показујемо праву своју веру јер бивамо прави људи, то значи онај човек који је верујући, који долази на богослужења, који се причешћује. Он никоме не треба да говори само треба да живи тим животом и онда ће бити све по свим другим људима. Тако и свештеник. Онај свештеник који много проповеда, који много говори врло често није такав како говори. Онај који мање говори, који се моли за своје парохљане, који исповеда своје пархољане, који ћути најчешће, он својим ћутањем много више говори него најбољим могућим беседама које можда припреми за службу", додао је Епископ Стефан.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести